ÅF PÖYRY
PÖYRY INBLANDAD I TVIST, STOR BOT KAN HOTA - DI (NY) (Direkt)

2019-04-16 11:45

(Tillägg: från sjätte stycket)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det av ÅF förvärvade Pöyry är sedan tidigare inblandat i flera rättsprocesser med kopplingar till den så kallade Sino-Forest-bluffen i Kina, uppdagad 2011.

Det uppmärksammar Di.se på tisdagen.

Vid en fällande dom väntar ett skadestånd på 5,5 miljarder kronor, skriver tidningen.

"Det har gjorts en samlad bedömning av de risker som är kopplade till förvärvet", säger Cathrine Sandegren, kommunikationschef på ÅF Pöyry till Di.

ÅF köpte Pöyry för motsvarande 6,3 miljarder kronor.

I prospektet inför nyemissionen i slutet av mars framgick att Pöyry hotas av ett skadestånd i och med den pågående rättstvisten. Enligt prospektet ser bolagets legala rådgivare "förfarandena som grundlösa" samtidigt som det heter att bolaget inte kan bedöma utfallet av dem ännu.

Bakgrunden är en rapport av analysfirman Muddy Waters i juni 2011 där de hävdade att bolagets värdering var en stor bluff. Kopplingen till Pöyry är att det finländska bolaget av Sino fick uppdrag att värdera skogstillgångarna. Dessa värderingar var alltså uppblåsta enligt anklagelserna.

Skadeståndskravet är enligt prospektet riktat mot flera parter och det är inte klargjort hur stor del av totalt 593 miljoner dollar som rör Pöyry, enligt prospektet som Di refererar till. Nästa steg i rättsprocessen är en slutförhandling i Singapore mellan den 7 augusti och 3 oktober.

Börsredaktionen +46 8 51917900 https://twitter.com/direktse

Nyhetsbyrån Direkt


AFRY - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -