USA
EU TONAR NED HOT OM NYA USA-TULLAR, TROR PÅ FÖRLIKNING (Direkt)

2019-04-09 17:02

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-kommissionen tonade på tisdagen ned betydelsen av USA:s hot om strafftullar på varor från EU som kompensation för europeiska subventioner till Airbus.

EU kommer att lämna in ett liknande krav på kompensation för amerikanska subventioner till Boeing.

I slutändan väntar sig kommissionen att EU och USA når en överenskommelse om varandras kompensationskrav.

Det uppgav EU-källor för Nyhetsbyrån Direkt på tisdagen.

"USA spänner sina muskler. Det är en del av spelet. Det är inget dramatiskt. Vi förbereder oss för att göra exakt samma sak i WTO i Boeing-fallet", sade en EU-källa.

Världshandelsorganisationens appellationsdomstol fann i fjol att EU har betalat ut olagligt statsstöd till Airbus. Den 28 mars i år fann appellationsdomstolen i ett omvänt fall att USA har betalat ut olagligt stöd till Boeing.

Kompensationskrav från båda partnerna ska bedömas av två separata WTO-paneler, som fastställer för vilka belopp parterna kan införa kompensatoriska tullar.

"Vi är öppna för en förlikning. Diskussionerna kan nog inte börja förrän panelen drar slutsatser om USA:s krav", sade en EU-källa.

Enligt ett pressmeddelande från USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer beräknar USA skadan till 11 miljarder dollar per år.

"Siffran som nämns av USTR baseras på USA:s egna beräkningar och har inte utdömts av WTO", sade kommissionens talesman i handelsfrågor Daniel Rosario i ett uttalande.

Han sade att kommissionen förbereder sig för att snabbt kunna agera i Boeing-fallet.

"EU är öppen för diskussioner med USA, förutsatt att dessa sker utan förbehåll och siktar mot ett rättvist slutresultat", sade Daniel Rosario.

EU-källorna räknade inte med att den 14 år långa striden om statsstöd till flygplanstillverkarna kommer att påverka EU:s handelsrelationer med USA i allmänhet.

På torsdag ska EU-ambassadörerna åter diskutera kommissionens mandat för förhandlingarna med USA om att sänka industritullar. Hittills har Frankrike motsatt sig klartecken för mandatet.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -