BÖRSEN
VERKSTAD OCH BANK I TOPP, SWEDBANK STEG, OMXS30 +1,7% (Direkt)

2019-04-01 18:00

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde det nya kvartalet med ett rejält lyft på måndagen med stöd av oväntat starka inköpschefsindex från Kina och USA som lyfte börshumöret, särskilt i verkstadssektorn. Även banksektorn hade en stark dag där framförallt Swedbank återhämtade sig.

Storbolagsindexet OMXS30 steg 1,7 procent till nivån 1.580. Aktier för 21 miljarder kronor bytte ägare via Stockholmsbörsen.

I toppskiktet låg råvaru- och verkstadsrelaterade företag som SSAB, Autoliv, SKF och Atlas Copco som alla steg mellan 4-5 procent. Volvo steg 3 procent under hög omsättning.

H&M, som i fredags steg nästan 10 procent på en kvartalsrapport som överträffade förväntningarna, behöll större delen av uppgången och tappade bara 0,4 procent.

Den sargade Swedbank-aktien steg 3,3 procent. Ekobrottsmyndigheten meddelade att det inte blir någon förundersökning angående anmälan från finansmannen Bill Browders Hermitage Capital rörande penningtvätt. De eventuella brotten är preskriberade. Vidare meddelades att FI bedömer att det inte finns skäl till oro för Swedbanks finansiella ställning. FI:s utredning tillsammans med baltiska myndigheter väntas bli klar i oktober och ett sanktionsbeslut bör kunna tas före årsskiftet.

Även SEB och Nordea steg 1,5-2 procent medan Handelsbanken var fortsatt tämligen opåverkade.

Astra Zeneca-aktien, som tappade mark i fredags efter aviserad storaffär i Japan med tillhörande nyemission, vände upp med 1,7 procent.

Nischbanken Resurs, som fick köpråd av Dagens Industri, klättrade 2,4 procent.

Handelsbanken har inlett bevakning av MTG-avknoppningen Nent med köprekommendation och riktkurs 250 kronor. Aktien steg 4,6 procent till 228 kronor.

Kindred gick upp 2,7 procent med Nordea som stor nettoköpare. Banken har tagit in aktien i ett par av sina modellportföljer, erfor Direkt.

Börsveckan gav rådet köp på HMS Networks och Fortnox och aktierna var upp 4,5 respektive 3,9 procent. Briox, som Börsveckan rekommenderade sälj för, föll 19 procent.

Storytel och Synthetic MR är ett par av de aktier som Pareto tar in i sin aprilportfölj, enligt ett marknadsbrev. Storytel var upp 4,5 procent och Synthetic MR 3,6 procent.

First North-bolaget Pharmacolog rusade 55 procent efter att ha fått order på fem Druglog-enheter från en amerikansk sjukhuskedja, något som bolaget betecknar som ett enormt genombrott. Affären beräknas vara värd 2 miljoner kronor över en tvåårsperiod.

Valberedningen i Oscar Properties föreslår den tidigare finansmarknadsministern Peter Norman till ny ordförande. Aktien tappade 1,7 procent.

Moment Group, som föreslår en företrädesemission om cirka 55 miljoner kronor, rasade 28 procent.

Orexo fortsatte ned 3 procent efter ett uppmärksammat domstolsavgörande i USA på fredagen. Detta trots att vd i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt gått ut med att beslutet endast gällde skadestånd från konkurrenten Teva och inte patent för produkten Zubsolv.

Stockholmsbörsens OMSX30-index den 1 april

Källa: Infront

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


AstraZeneca - I dag

{point.key}

Atlas Copco B - I dag

{point.key}

Autoliv SDB - I dag

{point.key}

Briox - I dag

{point.key}

Fortnox - I dag

{point.key}

Hennes & Mauritz B - I dag

{point.key}

HMS Networks - I dag

{point.key}

Kindred Group - I dag

{point.key}

Moment Group - I dag

{point.key}

Modern Times Group B - I dag

{point.key}

Viaplay Group B - I dag

{point.key}

Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

Orexo - I dag

{point.key}

Oscar Properties Holding - I dag

{point.key}

Pharmacolog i Uppsala B - I dag

{point.key}

SEB A - I dag

{point.key}

SKF B - I dag

{point.key}

SSAB B - I dag

{point.key}

Storytel B - I dag

{point.key}

Swedbank A - I dag

{point.key}

SyntheticMR - I dag

{point.key}

Volvo B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -