RÄNTOR/VALUTOR
TYSKA IFO ÖVERRASKADE POSITIVT, RÄNTOR UPP (Direkt)

2019-03-25 10:25

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tyska räntor stiger och euron stärks en aning efter att tyska IFO-index överraskat positivt. Övriga europeiska räntor pekar också uppåt. Kronan stärks.

Vid 10.15-tiden är den tyska tioårsräntan 3 punkter upp på 0,00 procent, från svensk stängning i fredags, medan den svenska motsvarigheten är 2 punkter högre på 0,38 procent.

Tyska IFO-index över klimatet inom näringslivet i Tyskland steg oväntat till 99,6 i mars, från reviderade 98,7 föregående månad. Väntat var ett index på 98,5, enligt Reuters.

Index över det aktuella läget steg till 103,8 från 103,6 föregående månad, väntat var 102,9, medan index över förväntningarna om framtiden steg till 95,6, från 94,0 föregående månad. Väntat var 94,0.

Enligt en IFO-ekonom är brexit en börda för tysk industri och den globala ekonomin ger inte något stöd åt landets ekonomi. IFO-utfallet indikerar en BNP-tillväxt på 0,6 procent i år enligt ekonomen, rapporterar Reuters.

Efter fredagens mycket svaga tyska PMI-utfall fanns en oro för att även IFO-index skulle överraska på nedsidan, men så blev alltså inte fallet.

I fokus står också fortsatt brexit, där nya turer väntar under veckan.

Premiärministern Theresa May står inför ökat tryck att avgå men får än så länge stöd av nyckelministrar, samtidigt som det varit omfattande demonstrationer i helgen som krävt en ny folkomröstning. Regeringen ska ha möte på måndagen och därefter återupptar parlamentet sin behandling av brexitprocessen.

Det är högst tveksamt om det blir en tredje omröstning av Mays avtal denna vecka då det fortsatt inte ser ut att ha parlamentets stöd.

Däremot kan det bli flera "indikativa omröstningar" om vad parlamentet vill se för väg framåt ur dödläget.

Enligt ITV lovade May vid ett möte med interna kritiker på söndagen att hon avgår förutsatt att hennes brexitavtal röstas igenom.

Handelsminister Liam Fox sade på måndagsförmiddagen att gapet mellan parlamentet och folket är större än någonsin och han undrade om det är något som parlamentet kan enas om.

Han sade att hans kollegor måste fokusera på vad de verkliga alternativen till Mays förslag är och att känslan i underhuset just nu är att stoppa en avtalslös brexit, även om det betyder att det inte blir någon brexit alls.

Hans eget förslag är att lämna med ett avtal, men utan om det är absolut nödvändigt, rapporterar Reuters.

USA-räntorna stiger också i måndagens europeiska förmiddagshandel, med tioårsräntan 3 punkter upp till 2,47 procent, mätt från svensk stängning i fredags.

De Fed-ledamöter som varit ute och talat i helgen har fortsatt noterat ett bra läge för den amerikanska ekonomin men också att det nu är rätt att vara avvaktande i agerandet.

Vid FOMC-mötet i förra veckan försvann de två höjningar i år som tidigare funnits i medianen i räntebanan.

Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, såg det som förståeligt att marknaderna är nervösa för avkastningskurvans utseende, men framhöll att långräntorna sjunkit under en lång tid. En del beror på strukturella förändringar med lägre tillväxt och lägre realräntor.

"I denna miljö är det sannolikt mer naturligt att avkastningskurvan är något flackare än den varit historiskt", sade han i Hongkong på måndagen enligt Reuters.

Han ser ändå goda fundamenta och en tillväxt på cirka 2 procent. Men dämpad inflation gör att en räntehöjning troligen inte kommer förrän nästa år.

Under förmiddagen ska Fed-chefen i Philadelphia, Patrick Harker, tala i London.

På valutamarknaden handlas euron nu strax över 1:13-nivån mot dollarn, medan dollarn i sin tur har tappat till 110:20 mot yenen.

Pundet handlas kring 1:32 mot dollarn, efter en del svängningar hittills under morgonen.

Kronan är 5 öre starkare mot euron och 8 öre mot dollarn.

             måndag kl 10.15 (fredag kl 16.15)
             ===================================
USD/SEK    9:2238   (9:2999)   Statsobl 2y  -0,43  (-0,44)
EUR/SEK   10:4391  (10:4885)   Statsobl 10y  0,38   (0,36)
EUR/USD    1:1318   (1:1278)   Ty obl 10     0,00  (-0,03)
US obl 10    2,47     (2,44) 

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -