RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTEPRESS MED FOKUS PÅ RECESSIONSRISK (Direkt)

2019-03-25 06:35

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Marknaderna tar vid där de avslutade förra veckan, med kraftiga börsnedgångar, nedtryckta räntor och starkare yen.

Asienbörserna står överlag på minus, med Nikkei 225 ned över 3 procent. Dollarn går i stort sidledes mot euron, medan USA-räntorna planat ut på de lägre nivåer som etablerades på fredagen.

Marknaderna har i stort ignorerat att den särskilde åklagaren Robert Mueller i sin rapport inte kunnat bevisa att Donald Trump eller hans närstående konspirerat med Ryssland under valkampanjen 2016.

Vissa frågor är obesvarade, som de om Trump obstruerat rättvisan, och Demokraterna vill se hela rapporten för att kunna gå vidare ibland annat detta, men till viss del kan detta osäkerhetsmoment för presidenten läggas till handlingarna.

Recessionsrisken är i stället i fokus, inte minst efter fredagens svaga data med fallande inköpschefschefsindex.

Den tioåriga statsobligationen ligger på 2,44 procent, och ligger därmed fortsatt nära tremånadersväxeln. Spreaden mellan dessa blev negativ på fredagen för första gången sedan 2007. En inverterad avkastningskurva ses generellt som en tillförlitlig varningssignal om kommande recession.

"Vi har åter kört vår föredragna recessionsmodell utifrån avkastningskurvan, vilken nu antyder en sannolikhet på 30-35 procent för en recession i USA inom kommande 10-18 månader. Risken för USA-recession har ökat och lyser nu brandgult och detta kommer att göra att marknaderna prisar in en hög sannolikhet för att Fed sänker räntan", sade Tapas Strickland på National Australia Bank till Reuters.

De Fed-ledamöter som varit ute och talat i helgen har fortsatt noterat ett bra läge för den amerikanska ekonomin men också att det nu är rätt att vara avvaktande i agerandet.

Vid FOMC-mötet i förra veckan försvann de två höjningar i år som tidigare funnits i medianen i räntebanan.

Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, såg det som förståeligt att marknaderna är nervösa för avkastningskurvans utseende, men framhöll att långräntorna sjunkit under en lång tid. En del beror på strukturella förändringar med lägre tillväxt och lägre realräntor.

"I denna miljö är det sannolikt mer naturligt att avkastningskurvan är något flackare än den varit historiskt", sade han i Hongkong på måndagen enligt Reuters.

Han ser ändå goda fundamenta och en tillväxt på cirka 2 procent. Men dämpad inflation gör att en räntehöjning troligen inte kommer förrän nästa år.

Pundet har i stort gått sidledes på måndagen inför en vecka med nya brexitturer. Theresa May står inför ökat tryck att avgå men får än så länge stöd av nyckelministrar, samtidigt som det varit omfattande demonstrationer som krävt en ny folkomröstning. Regeringen ska ha möte på måndagen och därefter återupptar parlamentet sin behandling av brexitprocessen.

Det är högst tveksamt om det blir en tredje omröstning av Mays avtal denna vecka då det fortsatt inte ser ut att ha parlamentets stöd.

Däremot kan det bli flera "indikativa omröstningar" om vad parlamentet vill se för väg framåt ur dödläget.

På måndagens agenda står även tyska IFO-index, som blir extra intressant efter fredagens kraftiga nedgång för tyska industri-PMI. IFO-index väntas ha legat kvar på 98,5 i mars.

Under veckan har vi även hushållens konfidensindikator i USA, KI-barometer i Sverige och preliminärt KPI från Tyskland.

              måndag kl 6.30 (fredag kl 16.15)
              ==================================
USD/SEK    9:2700  (9:2999)  EUR/USD    1:1300  (1:1278)
EUR/SEK   10:4760 (10:4885)  USD/JPY    110:02  (111:03)
Jp obl 2    -0,18   (-0,17)  Jp obl 10   -0,08   (-0,07)
Ty obl 2    -0,57   (-0,56)  Ty obl 10   -0,02   (-0,03)
US obl 2     2,32    (2,33)  US obl 10    2,44    (2,44)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -