LÄKEMEDEL
JAPANSKA JÄTTAR UTMANAR INOM OVANLIGA SJUKDOMAR (Direkt)

2019-03-25 11:07

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Japanska läkemedelsutvecklare har utökat sina ansträngningar med behandlingar inom läkemedelsområdet ovanliga sjukdomar. Framsteg inom digital teknologi gör, i kombination med statliga tillskott och Japans isolerade geografiska läge, utvecklingen av i huvudsak genetiska sjukdomar särskilt lukrativ för japanska bolag.

Det rapporterar Nikkei Asian Review.

Takeda och Fujifilm är två bolag som på senare tid uttryckt en vilja att utöka sin verksamhet inom ovanliga sjukdomar. Marknaden för så kallade "orphan drugs" - läkemedel för sjukdomar som är så ovanliga att de inte hade varit lönsamma utan statligt understöd - väntas landa runt 200 miljarder dollar inom tre år, enligt tidningen.

Det är ett område där svenska Sobi utvecklar läkemedel mot hemofili, så kallad blödarsjuka. Storbolaget Takeda har utökat sitt arbete efter fusionen med irländska Shire inom just hemofili.

Amerikanska och europeiska läkemedels- och bioteknikbolag har generellt uppvisat ett lägre intresse inom ovanliga sjukdomar, något som innebär en lucka för de japanska konkurrenterna i takt med att teknologiska framsteg som artificiell intelligens gjort utvecklingen mer effektiv.

Dessutom erhåller den japanska geografin och politiken, som en önation med få utländska medborgare, en optimal forskningsmiljö för de ovanliga sjukdomarna, som oftast är genetiska, skriver nyhetsbyrån.

Statligt inrättade incitament som vikts för utveckling inom ovanliga sjukdomar gör också att utvecklingskostnaderna kan halveras med hjälp av skattelättnader och stödpaket. Det är klart väsensskilt jämfört med USA och Europa, och något som snabbar på utvecklingen, skriver Nikkei.

Joakim Rönning +46 8 5191 7910

Nyhetsbyrån Direkt


Swedish Orphan Biovitrum - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -