Tellus Midas
Tellus Midas steg 3,7 procent i februari, har inte gjort några större förändringar i portföljen (Finwire)

2019-03-22 16:12
Tellus Midas, en fond som investerar i europeiska mid- och small cap bolag, ökade 3,7 procent i februari. Fondens två referensobjekt har under samma period stigit 3,9 procent respektive sett en oförändrad utveckling. Det framgår av en månadsrapport.

Precis som i januari blev februari en mycket stark månad för aktiemarknaderna. Förvaltarnas ståndpunkt som egentligen inte har ändrats är att de ser en avmattning i den globala konjunkturen, men de bedömer att det inte blir tal om någon lågkonjunktur.

Riskfaktorn är fortsatt handelskrig mellan USA och Kina.
"Ju längre det pågår desto mer skada gör det för ekonomin och Kina är det land som påverkas mest negativt", menar förvaltarna som också tar upp Feds mer duvaktiga hållning kring räntan, vilket gett en skjuts uppåt för börserna. Vad gäller vinstestimaten är de fortsatt något höga, vilket investerare sannolikt redan diskonterat.

Förvaltarteamet skriver i en kommentar att anledningen till att fonden inte nådde lika hög avkastning som Europa Stoxx 600 var att de inte hade full exponering mot aktiemarknaden. Statsskuldväxlar fortsätter att ge en negativ avkastning och i januari uppgick avkastningen för en tremånaders statsskuldväxel till -0,02 procent.

De aktier som bidrog mest positivt till utvecklingen under februari var livsmedelsbolaget Bayn Europe som tillverkar sötningsmedel. Bolaget gjorde en nyemission under månaden och kursen mer än fördubblades. Den andra starka bidragsgivaren var Storytel.

I den negativa vågskålen återfinns specialapoteksbolaget Medios samt Wirecard som just nu skakas av en påstådd korruptionsskandal i Singapore.

"Tiden får utvisa om det stämmer eller om det bara är illasinnade rykten, men en utredning pågår", kommenterar förvaltarna.

Under månaden har förvaltarna inte sålt något bolag i sin helhet och har heller inte gjort några nyinvesteringar under månaden.

I februari ökade aktieandelen till 70 procent från 67 procent för en månad sedan, vilket i sin tur är tre procentenheter högre än i december.

De största innehaven per utgången av månaden var Temenos, Green Landscaping och Solarpack med portföljvikterna 5,9, 5,7 respektive 5,5 procent.

Rikard Jansson
rikard.jansson@finwire.com
Nyhetsbyrån Finwire, @Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Tellus Midas - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -