Tellus Bank och Finansfond
Tellus Bank och Finansfond ökade 1,6 procent i februari, tror på fortsatt strukturomvandling av den europeiska bankmarknaden (Finwire)

2019-03-22 16:14
Tellus Bank och Finansfond, som investerar i europeiska bank- och finansaktier, ökade 1,6 procent i februari, vilket innebär att avkastningen hittills i år är 7,1 procent. Det kan jämföras med jämförelseindex som ökat 0,4 procent under samma tidsperiod.

Fonden har Amundi MSCI Euro Bank som proxy för den europeiska banksektorn som stigit 10,0 procent hittills i år. Det framgår av en månadsrapport.

Swedbankskandalen skapade oro på den svenska bankmarknaden men trots det blev februari en stark månad för sektorn, likt aktiemarknaden i sin helhet.

I Tyskland inledde de problemtyngda bankerna Deutsche Bank och Commerzbank fusionssamtal.

"Det finns naturligtvis alltid risker med sammanslagningar där två svaga spelare skapar en större svag spelare men självklart är kostnadssynergierna stora. En fortsatt strukturomvandling av den europeiska bankmarknaden är något vi tror kommer att vara en fortsatt drivande kraft", skriver förvaltarna i en kommentar.

De främsta bidragsgivarna för fondens del under månaden var det norska försäkringsbolaget Storebrand och den norska banken DNB. De innehav som bidrog mest negativt till avkastningen var Swedbank och därtill den spanska banken Caixabank.

Fonden har sålt Caixabank under månaden, vilket såldes med förlust. Fonden har inte gjort några nyinvesteringar under månaden.

"Vi närmar oss utdelningssäsongen och de mycket höga direktavkastningar som sektorn erbjuder tor vi kommer att påverka kursutvecklingen positivt under den kommande perioden. Vi tror även att Swedbank behåller sin utdelning trots eventuella framtida böter. Att göra något annat vore att indirekt erkänna sin skuld", skriver förvaltarna bland annat i en kommentar.

Aktieandelen ökade till 74 procent vid utgången av februari, vilket är en uppgång med två procentenheter på en månad. Därmed var aktieandelen tillbaka på december månads nivåer.

De största innehaven per utgången av månaden var Resurs, Storebrand och Nordea med portföljvikterna 7,1, 7,0 respektive 6,7 procent.

Rikard Jansson
rikard.jansson@finwire.com
Nyhetsbyrån Finwire, @Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -