NEW YORK
FINANS PRESSADES AV SJUNKANDE RÄNTOR, S&P 500 -1,9% (Direkt)

2019-03-22 21:10

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-börserna sjönk skarpt på fredagen efter svaga industridata från Europa och USA.

Dow Jones industriindex var ned 1,8 procent till 25.502. Det bredare S&P 500 sjönk 1,9 procent till 2.800, medan tekniktunga Nasdaq backade 2,5 procent till 7.642.

Inköpschefsindex för den tyska industrin föll rejält till 44,7 i mars från 47,6 föregående månad, klart under väntade 48,0. Även industri-PMI för euroområdet backade mer än väntat i mars. Amerikanskt industri-PMI sjönk till 52,5 från 53,0. Väntat var en uppgång till 53,6.

Räntedifferensen mellan tremånadersväxlar och tioåriga statsobligationer inverterades på fredagen, för första gången sedan 2007.

Tillsammans med Feds duvaktiga vändning i onsdags bidrog det till förnyad oro för den globala ekonomin.

"Det är definitivt ett varningstecken", sade Peter Kenny, vid Kenny's Commentary och Strategic Board Soultions, till Reuters.

"Det historiska narrativet bakom inverteringen är signifikant. Det har väldigt ofta indikerat att det är en betydande ekonomisk avmattning på horisonten", sade han.

Finans var bland de svagaste sektorerna med en nedgång på 2,8 procent efter att räntor föll brett till följd av den svaga statistiken. Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var ned 10 punkter till 2,44 procent.

Bland enskilda aktier backade Nike 6,6 procent efter att rapporten för det brutna räkenskapsårets tredje kvartal som publicerades på torsdagskvällen kom in sämre än väntat. Omsättningen var i linje med förväntningarna, medan vinsten var bättre än väntat. Bolaget varnade för att en försäljningsinbromsning väntar kommande kvartal.

Juveleraren Tiffanys steg 3,2 procent efter en prognos om tillväxt under kommande året. Rapporten visade annars att omsättningen sjönk med 1,1 procent jämfört med senaste kvartalet.

Graf: S&P 500-index fredagen den 22 mars

Källa: Infront

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt


Nike - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -