EU-TOPPMÖTE
OSÄKERT OM EES ÄR RÄTT FÖR UK - NORGE, ISLAND (Direkt)

2019-03-22 09:36

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Norge och Island har haft stora fördelar av samarbetet med EU i EES-området, men det hjälper inte att spekulera i om det är rätt för Storbritannien.

Det sade statsministrarna från Norge, Erna Solberg, och Island, Katrin Jakobsdottir, till journalister på väg in till ett möte med EU-ledarna på fredagen.

Norge, Island och Liechtenstein ingår tillsammans med EU-länderna i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES), som på fredagen firar 25-årsjubileum.

"Jag vet inte om EES är rätt lösning för Storbritannien. Vi är medlem av de fyra friheterna", sade Katrin Jakobsdottir och avsåg fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och människor.

"Men vi har värdesatt vårt samarbete med EU. Jag tror inte jag kan ge något råd eftersom våra omständigheter är mycket annorlunda", fortsatte hon.

Men Island är berett att diskutera ett brittiskt EES-medlemskap med Storbritannien om britterna skulle vilja det, sade den isländska statsministern.

Erna Solberg sade att EES har gynnat tillväxt och jobb i Norge.

"Fri rörlighet har varit en stor fördel för oss. Åren 2006-2012 drog vi nytta av inflöde av arbetskraft. Det brukade mest vara svenskar. Nu är det mer polacker och litauer, med svenskarna på tredje plats", sade hon.

Om Storbritannnien skulle gå med i EES skulle det troligen medföra vissa svårigheter.

"Det är nog vanskligt för ett stort land som har haft en diskussion att man inte vill ta regler från Bryssel", sade Erna Solberg.

De tre EES-länderna deltar i inre marknaden och måste acceptera reglerna för den utan inflytande i besluten om reglerna.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -