SWEDBANK
ABG SER POSITIV RISKBALANS INFÖR FREDAGENS UTREDNING (Direkt)

2019-03-21 10:47

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) ABG anser att riskbalansen för Swedbank ligger på uppsidan inför fredagens offentliggörande av slutsatserna av den externa granskning som Forensic Risk Alliance (FRA) har gjort.

Det framgår av den analys där ABG Sundal Collier höjer sin rekommendation för Swedbank från behåll till köp, vilket Nyhetsbyrån Direkt har rapporterat om på torsdagen.

"Ett hyfsat negativt scenario prisas redan in av marknaden", skriver ABG som höjer riktkursen från 197 till 205 kronor. Aktien handlas kring 180 kronor på torsdagsförmiddagen.

I ett positivt scenario har Swedbank upptäckt och rapporterat de misstänkta transaktionerna och gjort sig av med misstänkta kunder. I så fall skulle risken minska för betydande bötesbelopp eller för att det amerikanska justitiedepartementet involverar sig. Även risken för behov av betydande investeringar i Swedbanks arbete kring regelefterlevnad skulle minska.

"I detta scenario tror vi att aktien gradvis skulle röra sig upp mot 200-205 kronor", skriver ABG Sundal Collier.

I ett negativt scenario, alltså ifall Swedbank har varit alltför slapphänta historiskt när det gäller arbetet mot penningtvätt, finns det risk för en bredare granskning och att marknadsoron skulle dröja kvar. I ett sådant scenario skulle även hållbarhetsfokuserade investerare hålla sig borta från aktien. Då kan kursen sjunka tillbaka till 170-kronorsnivån, enligt analysen.

Granskningen som offentliggörs på fredag tillsattes i spåren av Uppdrag gransknings program den 20 februari om misstänkt penningtvätt i Swedbank. Först meddelades att revisions- och konsultfirman EY fick uppdraget, men några dagar senare, den 26 februari, meddelades att uppdraget i stället gick till Forensic Risk Alliance.

Det har således gått drygt tre veckor sedan FRA fick uppdraget.

Graf: Swedbanks kursutveckling de senaste 90 dagarna

Bildkälla: Infront

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Swedbank A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -