BÖRSEN
BÖRSEN VÄNDE UPP, MIPS REKYKLERAR UPP, OMXS30 +0,2% (Direkt)

2019-03-21 10:25

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen vände till plus efter en initial nedgång på torsdagen. Skanska, som håller kapitalmarknadsdag, noterades i bottenskiktet tillsammans med SCA som handlas utan rätt till utdelning. Hjälmbolaget Mips rekylerade upp efter onsdagens kursras.

Vid 10.15-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,2 procent upp till nivån 1.609. Aktier för 2,6 miljarder kronor hade då omsatts. I Tyskland och Frankrike gick de ledande indexen i motsatt riktning med CAC40 ner 0,1 procent och tyska DAX ner 0,2 procent. FTSE 100 i London var upp 0,3 procent.

I OMXS30-indexet märktes en rad industribolag i toppen. Gruvbolaget Boliden stod för den största uppgången när aktien avancerade 2,8 procent. Även stålkoncernen SSAB och verkstadsbolaget Sandvik knep toppositioner när aktierna steg 1,1 respektive 1,2 procent.

Swedbank var upp 1,4 procent till 180:30 kronor under hög omsättning. ABG Sundal Collier har höjt sin rekommendation för banken till köp från behåll. Riktkursen höjs till 205 från 197 kronor.

Även medicinteknikbolaget Getinge tillhörde en av de bättre aktierna och klättrade 1,23 procent högre på torsdagen.

I den motsatta änden av indexet fanns skogsbolaget SCA som handlas första dagen utan rätt till utdelning om 1:75 kronor. Aktien backade just 1:75 kronor motsvarande 2,1 procent.

Skanska sjönk 1,7 procent.

"Baserat på den förväntade utvecklingen i befintlig orderstock kommer Skanska sannolikt inte att uppnå målet för rörelsemarginalen i Byggverksamheten under 2019 och 2020", skrev bolaget i ett pressmeddelande inför kapitalmarknadsdagen.

Hjälmbolaget Mips rekylerade upp närmare 10 procent efter onsdagens kraftiga kursreaktion. Vd Johan Thiel sade i ett pressmeddelande att han är "fortsatt lika övertygad som tidigare om vår förmåga att leverera på de långsiktiga finansiella mål som vi satt som koncern".

Handelsbanken menar i en analytikerkommentar att onsdagens kursreaktion i spåren av nyheten att amerikanska Bontrager lanserat hjälmar som uppges vara mer effektiva än Mips-tekniken är "överdriven".

Oljebolaget Enquest avancerade hela 16,7 procent. Bolaget upprepade i bokslutskommunikén bedömningen att oljeproduktionen under 2019 kommer att motsvara cirka 63.000-70.000 fat per dag. För helåret 2018 redovisar Enquest ett resultat före skatt på 94 miljoner dollar.

Den nya styrelse som valdes på tisdagens extra stämma i Oasmia har inlett arbete med att genomföra en genomlysning av bolaget "ur flera aspekter". Förutom en genomgång av de emissioner av aktier, optioner och konvertibler som genomförts så ska värdet på bolagets tillgångar, skulder och rättigheter gås igenom. Aktien backade 5,6 procent på torsdagen.

Carnegie sänker sin rekommendation för Intrum till behåll från köp. Riktkursen ligger kvar på 295 kronor. En fältresa till Milano har gjort bankens analytiker mindre optimistiska kring utsikterna för den italienske konsumenten.

Intrums aktie var ner knappt 5 procent på torsdagsförmiddagen under livlig handel.

Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 torsdag 21 mars

Källa: Infront

Adam Wahlfeldt +46 8 5191 7910

Nyhetsbyrån Direkt


Boliden - I dag

{point.key}

Getinge B - I dag

{point.key}

Mips - I dag

{point.key}

Vivesto - I dag

{point.key}

Sandvik - I dag

{point.key}

SCA B - I dag

{point.key}

Skanska B - I dag

{point.key}

SSAB B - I dag

{point.key}

Swedbank A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -