USA
UPPGÖRELSE MED EU OM KÖTTKVOT FÖRBÄTTRAR HANDELSKLIMAT (Direkt)

2019-03-20 18:16

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-länderna godkände på onsdagen en preliminär uppgörelse mellan EU och USA om att EU ska ge USA en egen kvot för import av nötkött.

Uppgörelsen anses förbättra handelsrelationerna mellan de två parterna och öka hoppet om att USA inte inför importtullar på europeiska bilar, uppgav EU-källor.

Förhandlingarna om nötköttskvoten har förts helt separat från samtalen om sänkta industritullar och regleringssamarbete.

På onsdagen godkände EU-ländernas handelsexperter den preliminära uppgörelsen att avsätta en kvot på 35.000 ton enbart för amerikanskt nötkött.

Dock måste EU nu förhandla med nötköttexportörerna Australien, Argentina och Uruguay, som kommer att bli berövade denna del i en större importkvot, som EU har.

Bakgrunden är att EU 1998 löste en konflikt med USA om EU:s förbud mot hormonbehandlat amerikanskt nötkött genom att skapa en importkvot för hormonfritt nötkött, som USA skulle kunna utnyttja. Men kvoten på 45.000 ton var tillgänglig för alla WTO-länder och Australien, Argentina och Uruguay har trängt ut USA.

EU hoppas bättra på handelsklimatet med USA ytterligare vid EU-toppmötet på torsdag-fredag genom att instruera sina handelsministrar att skyndsamt anta mandatet för förhandlingar med USA om industritullar.

Tanken är att visa god vilja samtidigt som president Donald Trump fram till i maj överväger om biltullar ska införas.

Frankrike har rest invändningar och begärt att fisk stryks från mandatet och att godkännandet senareläggs till efter EU-valet.

Dessutom vill Frankrike att det gamla mandatet för de breda TTIP-förhandlingarna under president Barack Obama formellt ska dras tillbaka. Detta ska undvika en sammanblandning mellan de kommande förhandlingarna om industritullar och det gamla, kontroversiella TTIP.

På denna punkt kan Frankrike få sin vilja igenom, uppgav EU-källor.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -