OHLSSON (RB)
INFLATION NÄRA MÅL, SER ÄNNU HÖJNING I ÅR - DI (Direkt)

2019-03-20 05:34

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det finns inget i dag som talar emot Riksbankens räntebana från i december, med en höjning andra halvåret i år och sedan två höjningar per år.

Det säger vice riksbankschef Henry Ohlsson i en intervju med Dagens Industri.

Han säger att Riksbanken noga bör studera varför de haft påtagliga prognosfel för inflationen, men utan att spela ned utfallen vill han notera att januarisiffran var 2,0 procent och februarisiffran var 1,9 procent.

"I den meningen ligger vi med måluppfyllelse, även om utfallen var under prognos. Det finns också en del underliggande mått som snarare visar att inflationen är på väg upp. Bilden är splittrad", säger han.

Vad gäller den svaga kronan säger han att vi har valt att ha en flytande valuta. Vid vissa tillfällen har det gagnat oss väl, till exempel under finanskrisen.

"I våra prognoser tittar vi på fundamenta och de talar för en starkare krona. Men sedan finns det annat som påverkar aktörerna på valutamarknaden. Den utveckling som vi har sett för kronan den senaste tiden är överraskande utifrån hur vi bedömer ekonomin. Jag förstår att en del importföretag har problem. Å andra sidan finns det exportörer som tjänar på det här", säger han.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -