MAKRO
HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA PÅ ONSDAGEN (Direkt)

2019-03-20 06:00

kl 10.30: Storbritannien: KPI februari

Väntas stiga 1,8% y/y och 0,4% m/m. Förra månaden uppgick KPI-inflationen till 1,8% när stora energiprisförändringar uteblev.

Bank of England skrev i sin inflationsrapport i februari att inflationen tillfälligt skulle sjunka under 2-procentsmålet under kommande månaderna till följd av lägre oljepriser.

kl 19.00: Fed: räntebesked

Styrränteintervallet lär lämnas oförändrat, på 2,25-2,50 procent, enligt en närmast enig analytikerkår. Mer spännande blir i vilken utsträckning Fedledamöternas upprepade budskap om "tålmodighet" kommer att speglas i lägre ränteprognoser i "dot plot", och om det kommer något tydligare budskap om hur länge Fed kommer att fortsätta att "normalisera" balansräkningen.

I december var ledamöternas konsensusprognos att styrränteintervallet skulle höjas två gånger, med 25 punkter, i år. Det var redan då tydligt över vad marknaden hade prisat in, och för närvarande antyder prissättningen på terminsmarknaden en nollsannolikhet för att Fedräntan kommer att höjas i år, i stället börjar sannolikheten för en räntesänkning före årsskiften närma sig 25 procent.

Andrew Hunter, senior USA-ekonom på Capital Economics, ser en "god chans" att Fedledamöternas medianränteprognos, i den så kallade "dot plot", kan sänkas från nuvarande 2,9 procent i slutet av 2019, det kräver bara att tre ledamöter sänker sina prognoser.

Och med tanke på att såväl Jerome Powell som John Williams nyligen har antytt att policyräntan är "nära neutral" nivå, är det också möjligt att ledamöternas konsensusprognos om styrräntan på lång sikt kan sänkas från nuvarande 2,8 procent.

"Med detta sagt finns det ändå en klar sannolikhet för att prognoserna fortsatt visar en räntehöjning i år", påpekar Andrew Hunter, och tillägger att det skulle kunna tolkas som en "hökaktig signal" för de finansiella marknaderna.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -