RÄNTOR/VALUTOR
PUNDET ÅTERHÄMTAT SIG EFTER TALMANNENS BESKED (Direkt)

2019-03-19 06:38

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska räntor har handlats i princip sidledes sedan svensk stängning på måndagen och euron har stärkts. Asienbörserna är mestadels ned. Pundet har återhämtat en del måndagens nedgång, som till viss del kom efter talmannens besked att parlamentet inte kommer rösta om Theresa Mays utträdesavtal för en tredje gång utan att betydande förändringar görs.

Dollarn försvagas mot både yen och euro. Valutan tyngs av stigande förväntningar på att Fed ska anta mer ackommoderande policyutsikter vid veckans möte och oro för lägre amerikansk tillväxt.

Flera marknadsaktörer räknar med att Fed håller räntan oförändrad och håller sig till sitt budskap om en tålmodig inställning till penningpolitiken.

"Omkring 30 procent av marknadsaktörer tror på en sänkning i år", sade Kumiko Ishikawa, senior analytiker vid Sony Financial Holdings, till Reuters.

"Fokus ligger på i vilken utsträckning Fed kan ta in det i beräkningarna utan att chocka marknaden", sade hon.

En mer ackommoderande hållning från Fed väntas dock inte få några positiva reaktioner från börserna, enligt Masafumi Yamamoto, valutastrateg vid Mizuho Securities.

"Om Fed verkligen visar dystra utsikter för tillväxt och räntor, är det också negativt för amerikanska börser. Det kommer också vara negativt för dollarn", sade han till Reuters.

Talmannen i det brittiska underhuset, John Bercow, meddelade på måndagen att det inte kommer bli ytterligare en omröstning om Theresa Mays brexitförslag, om inga betydande förändringar görs.

Beslutet ledde till att pundet snabbt tappade 0,5 procent på måndagseftermiddagen, då det innebar ett hårt slag mot Mays chanser att få sitt avtal godkänt före utträdet den 20 mars.

"Nu måste regeringen komma tillbaka med betydande förändringar (vilket är bokstavligt talat omöjligt) i relation till avtalet annars innebär det en uppskjuten brexit", sade Naeem Aslam, chefmarknadsanalytiker vid Think Forex, till Reuters.

"Sannolikheten att Storbritannien kraschar ut ur EU har ökat igen eftersom EU behöver en tydlig plan och en strategi innan de godkänner en förlängning", sade han.

Samtidigt menade andra analytiker att pundet kan stå inför en stark vecka.

"Det här draget kan helt enkelt öka sannolikheten för en betydande förlängning av brexit och om det händer ökar riskerna för en andra folkomröstning eller ett nyval", sade Ulrich Leuchtmann, valutastrateg vid Commerzbank.

Efter talmannens besked har pundet återhämtat större delen av nedgången och över två dagar summeras den till 0,2 procent.

Theresa May väntas söka en förlängning av brexit när hon träffar EU-ledarna vid toppmötet senare i veckan.

På tisdagens agenda står bland annat ZEW-index för mars från Tyskland.

Index steg till -13,4 från -15,0 i februari och noterade därmed fjärde uppgången i rad. I mars väntas ytterligare en uppgång till -11,0, enligt Reuters analytikerenkät.

              tisdag kl 6.35 (måndag kl 16.15)
              ==================================
USD/SEK    9:2311  (9:2375)  EUR/USD    1:1345  (1:1342)
EUR/SEK   10:4727 (10:4779)  USD/JPY    111:27  (111:55)
Jp obl 2    -0,16   (-0,15)  Jp obl 10   -0,04   (-0,04)
Ty obl 2    -0,53   (-0,53)  Ty obl 10    0,08    (0,08)
US obl 2     2,45    (2,44)  US obl 10    2,60    (2,60)

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -