KOMMUNAL
KOMMER KRÄVAS AVSTEG FRÅN NORMEN ÄVEN 2020 - BAUDIN (Direkt)

2019-03-19 11:14

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) För att klara de stora rekryteringsbehoven i välfärden kommer det att krävas avsteg från industrins normering även i kommande avtalsrörelse 2020.

Det säger Kommunals ordförande Tobias Baudin till Nyhetsbyrån Direkt på tisdagen.

"Jag ser absolut att det kommer att krävas, kopplat till de enorma rekryteringsbehoven vi har. Märket är ibland för hårt och då måste man kunna göra avsteg. Många yrken inom välfärden måste kunna ta ut mer än normeringen och det kommer vi att driva också i kommande avtalsrörelse", säger han.

I den förra avtalsrörelsen 2017 gjordes en extra lönesatsning på undersköterskor, som fick högre löneökningar än andra i Kommunal, som fick märket. Tobias Baudin kan inte säga om Kommunal vill använda samma modell 2020, att lyfta en specifik grupp.

"Det är för tidigt att säga hur det ska se ut. Det blir sällan som man gör om en avtalsrörelse på exakt samma sätt, men undresköterskesatsningen var lyckosam. Vi lyckades spränga det omhuldade märket - det var en historisk framgång. Vi har inga andra ambitioner än att göra en rejäl framgång även nästa avtalsrörelse", säger han.

Professor Lars Calmfors, som länge framfört behovet av att höja relativlönerna i bristyrken i offentlig sektor, sade tidigare vid ett seminarium hos Fores att det extra påslag som undersköterskorna fick i den förra avtalsrörelsen är ett bra exempel på hur man kan behålla en lönenormering och samtidigt ge vissa grupper högre löneökningar.

"Jag tycker att den konstruktionen var bra. Vi har liknande problem på många andra områden och vi kan behöva tillämpa den konstruktionen på fler områden", sade han.

Han sade efteråt till Nyhetsbyrån Direkt att det förmodligen både kommer att krävas högre avtal generellt, där parterna inom industrin tar bredare hänsyn, och att vissa grupper dessutom lyfts extra lönemässigt.

"Offentligt finansierad verksamhet behöver växa. Den största bristen på arbetskraft finns i offentlig sektor och det är oundvikligt att den rekryteringen kommer att kräva stora reallönehöjningar för lärare, sjuksköterskor och undersköterskor", sade han vid seminariet.

IF Metalls ordförande Marie Nilsson sade att diskussionen om lönebildningen måste handla mindre om att peka ut vissa grupper som bör ha mer än andra och i stället prata mer om vad som gjort svensk lönebildning så framgångsrik de senaste 20 åren.

"Annars är risken att vi kör av vägen och hamnar i diket. Då blir det sämre för alla. Vi måste ha fortsatt fokus på reallöner, konkurrenskraft och sysselsättning", sade hon.

Som svar på detta säger Tobias Baudin till Nyhetsbyrån Direkt att Kommunal står upp för att den internationellt konkurrensutsatta industrin ska sätta en norm för löneökningarna, men han anser att den blivit för hård och att det måste vara möjligt att ibland göra avsteg från den.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -