SWEDBANK
GICK I VISSA FALL VIDARE MED ANMÄLNINGAR ENLIGT VD (Direkt)

2019-03-15 07:27

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Swedbank gick vidare med "ytterligare aktiviteter" efter den granskning, och den interna rapport som togs fram, i höstas.

Det skriver banken i ett pressmeddelande som svar på att Svt i morse rapporterat bankens interna rapport hösten 2018 visat att misstänkta kunder i Swedbank och Danske bank slussat kring 95 miljarder svenska kronor mellan varandra. Parallellt försäkrade bankens ledning att den gått igenom alla betalningar och inte hittat någonting.

"Uppdrag granskning hänvisar till olika siffror avseende betalningar som sägs ha gått mellan kunder i Danske Bank och kunder i Swedbank under nästan tio års tid. Detta är bruttosiffror i den initiala analysen. Uppdrag gransknings siffror kan exempelvis sättas i relation till den siffra på 2.000 miljarder kronor som figurerat kopplat till Danske Bank", skriver banken.

Banken skriver i fredagens pressmeddelande att Swedbank, till följd av uppgifter om Danske Bank, gjorde en analys av betalningar mellan kunder i Danske Bank och kunder i Swedbank. I analysen gick Swedbank igenom betalningar mellan åren 2007 och 2015.

"I analysen förra året tittade vi på både nuvarande och före detta kunder i Baltikum. Resultatet av den första genomgången gjorde att vi sedan gick vidare med en fördjupad analys av cirka 2.000 kunder i hela Baltikum. /…/ I många fall fanns ingen anledning att agera vidare, men i vissa fall gick vi vidare med bl.a. anmälningar till finanspolisen", säger Birgitte Bonnesen i fredagens pressmeddelande.

I pressmeddelandet väljer banken även att berätta om åtgärder mot penningtvätt under 2018.

"Vi fick i snitt cirka 80 varningssignaler dagligen. De transaktionerna gjorde vi en fördjupad analys av. Det ledde i sin tur till cirka fyra anmälningar per dag till den estniska finanspolisen", heter det från banken om fjolåret som alltså inte omfattas av den interna granskningen.

Börsredaktionen +46 8 51917900 https://twitter.com/direktse

Nyhetsbyrån Direkt


Swedbank A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -