LÖNEAVTAL
KRAV ÄNDRA RELATIVLÖNER, FLER ENKLA JOBB - CALMFORS (Direkt)

2019-03-06 11:57

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det krävs "ordentliga relativlönehöjningar" för lärare och fler enkla jobb för dem med låg utbildning för att få svensk arbetsmarknad att fungera bättre.

Det sade professor Lars Calmfors vid ett seminarium på onsdagen om EU-kommissionens rapport om Sverige, anordnat av tankesmedjan Fores och EU-kommissionens svenska representation.

Enligt Calmfors innehåller kommissionens rapport "mycket värdefull analys" och han håller med om mycket.

Han upprepade sin kända ståndpunkt att det är skadligt för svensk ekonomi att industrins så kallade "märke" blivit för styrande för lönebildningen, "det håller ner lönerna för mycket för lärare och sjuksköterskor".

Just lärarbristen kommer, enligt Calmfors, att bli ett stort hot eftersom det kommer att påverka hur de nyanlända ska kunna komma i arbete.

"Det krävs ordentliga relativlönehöjningar för lärarna… Men det behövs också lägre löner för dem med låg utbildning", sade han och tillade att arbetsmarknadens parter behöver förhandla fram enkla jobb med betydligt lägre lön.

Samtidigt konstaterade han att förutsättningarna blir sämre när konjunkturen mattas av.

Calmfors sade att han tycker att "alla instrument bör användas" och att man "snarare bör ta i för mycket än för lite" eftersom problemen är så stora när det gäller att få in dem som står långt från arbetsmarknaden.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -