USA
MAJORITET EU-LÄNDER VILL SNABBSTARTA FÖRHANDLING -LINDE (Direkt)

2019-02-22 13:54

BRYSSEL (Direkt) En stor majoritet av EU-länderna vill ha ett snabbt godkännande av mandatet för förhandlingar om industritullar med USA.

Det är viktigt för att försöka undvika att USA inför importtullar på bilar mot EU.

Det sade handelsminister Ann Linde till Nyhetsbyrån Direkt på fredagen, omedelbart efter diskussionen om USA bland EU:s handelsministrar.

Frankrike är fortfarande tveksam till en snabb behandling. Andra länder, som Italien, sade att man inte har hunnit analysera förslaget till förhandlingsmandat.

"Förhoppningsvis får vi ett beslut efter EU-toppmötet i mars (den 21-22). Många länder är oroliga för att USA annars utnyttjar det för biltullar", sade Ann Linde.

"Vi vill hålla grytan kokande så länge som möjligt. Så länge vi förhandlar har Trump sagt att han inte sätter igång biltullar", sade hon.

USA:s handelsdepartement överlämnade sin rapport den 18 februari. Sedan har president Donald Trump 90 dagar på sig att ta ställning till om USA ska införa biltullar.

Många EU-länder tycker att det är viktigt att EU är klar före dess.

Frågan om president Donald Trump förverkligar sitt hot och inför biltullar är den i särklass viktigaste frågan för Sverige, sade handelsministern.

Den svenska regeringen stöder att Sverige godkänner förhandlingsmandatet. Ann Linde tror att riksdagen kommer att ställa sig bakom det också och att det går snabbt. Hon ska diskutera frågan i näringsutskottet nästa vecka.

Under handelsministermötet oroades många av EU:s stora fiskenationer att fiske ska omfattas av förhandlingarna. Men Ann Linde bedömde att denna oro inte kommer att försena mandatet. Känsliga fiskefrågor får i stället skyddas under förhandlingens gång.

Handelsministrarnas stöd var också starkt för att omedelbart avbryta förhandlingarna om USA inför biltullar.

Sverige vill egentligen ha förhandlingen över ett bredare område än bara industrivaror, något liknande det gamla TTIP som förhandlades med president Barack Obama (Transatlantic Trade and Investment Partnership).

"Men det finns inte på kartan. Det finns ingen politisk möjlighet till detta", sade Ann Linde.

Handelskommissionär Cecilia Malmström har sagt att TTIP i praktiken är avfört.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -