NEW YORK
UPPÅT PÅ HANDELSFRAMSTEG, RAS I KRAFT, S&P 500 +0,6% (Direkt)

2019-02-22 22:14

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna handlades högre på fredagen, efter rapporter från handelsförhandlingarna mellan USA och Kina som visade på vissa framsteg, men antydde att det fanns ett antal frågor som fortfarande var olösta.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex stigit 0,7 procent till 26.032. Det bredare S&P 500 steg 0,6 procent till 2.792. Tekniktunga Nasdaq Composite ökade 0,9 procent till 7.527.

I samband med ett möte med Kinas vice premiärminister i Vita huset sade Donald Trump att han kan förlänga tidsfristen för höjandet av importtullarna på kinesiska varor om tillräckliga framsteg görs i förhandlingarna. Enligt tidigare besked höjs importtullarna på vissa kinesiska varor till 25 procent från 10 den 1 mars om länderna inte nått ett handelsavtal.

Samtidigt sade amerikanske finansministern Steven Mnuchin att länderna har nått ett slutgiltigt avtal om valutan som en del i det större handelsavtalet.

Enligt personer med insyn i samtalen är det dock mer sannolikt att mer tid krävs då Kina varit ovilliga att möta vissa specifika krav från amerikanskt håll, bland annat om tvingande tekniköverföring.

Bland enskilda aktier stod Kraft Heinz för det största raset i S&P 500 och backade med 27 procent.

Efter stängning på torsdagen gav bolaget svaga prognoser för 2019, delgav om nedskrivningar i varumärkesportföljen på drygt 15 miljarder dollar och berättat om en stämning från amerikanska finansinspektionen SEC gällande redovisningsrutiner.

Föll gjorde också Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway, som är storägare i Kraft Heinz. B-aktien backade 1,7 procent.

Gruvbolaget Newmont Mining steg 3 procent efter rapporter om att kanadensiska Barrick Gold övervägde uppköp. Rapporterna bekräftades senare av Barrick, som dock uppgav att inga beslut hade fattats.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var ned 4 punkter till 2,65 procent.

Graf: S&P 500-index fredagen den 22 februari

Källa: Infront

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -