Swedbank Robur Råvarufond
Swedbank Robur Råvarufond sjönk med 15,6 procent under 2018, bolagsval i energisektorn tyngde (Finwire)

2019-02-19 16:07
Swedbank Robur Råvarufond utvecklades i linje med jämförelseindex under de tre första kvartalet men avslutade året med en negativ avkastning både i absoluta tal och relativt jämförelseindex. Främst var det bolagsval inom energisektorn som tyngde. Det framgår av en kvartalsrapport.

Swedbank Robur Råvarufond tappade 15,6 procent under 2018, vilket kan jämföras med fondens jämförelseindex som minskade 8,1 procent.

Fondens inriktning inom energisektorn på stora integrerade oljebolag och skifferoljeproducenter i USA var ogynnsam mot slutet av året.

Främst var det bolagen inom skifferolja och tillväxtbolag med hög skuldsättning som drabbades hårt av höstens snabba prisnedgång på råolja, beskriver förvaltarna.

Innehaven som hade sämst utveckling var Premier Oil, International Petroleum Corp och Parsley Energy. Positioner som ökade mest i värde var Exxon, BP och Shell. Innehavet i International Petroleum Corp avyttrades under kvartalet. Orsaken är att bolaget gjorde ett större förvärv inom oljesand och därigenom inte passar i fondens inriktning.

Även metalldelen av fonden avslutade året svagt, tyngd av oro för ett omfattande handelskrig. Detta ledde till negativa prognoser för den framtida konsumtionen av basmetaller och därmed prisfall på basmetallerna.

Av den senaste kvartalsrapporten framgår även att oron väntas fortsätta under 2019.

Flera av fondens mer nischade innehav drog ned avkastningen. De sämst avkastande var SSAB, Lucara Diamond och First Quantum Minerals. I den positiva vågskålen återfanns Freeport-McMoran, ArcelorMittal och Steel Dynamics.

Fonden portfölj innehöll 36 bolag vid årets slut.

Rikard Jansson
rikard.jansson@finwire.com
Nyhetsbyrån FinWire, @FinWire

Swedbank Robur Transit... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -