RÄNTOR/VALUTOR
KRONAN TAPPADE EFTER KPI-BESVIKELSE (Direkt)

2019-02-19 16:22

STOCKHOLM (Direkt) Kronan försvagades på tisdagen efter att inflationen var klart svagare än väntat i januari. I övrigt var nettorörelserna på valutamarknaden små och europaräntorna handlades i var oförändrade eller något ned.

Kronan tappade på tisdagsförmiddagen efter ett oväntat svagt inflationsutfall för januari. På annat håll tappade japanska yen efter att centralbankschefen lyft möjligheten för ytterligare stimulanser.

Såväl KPI som KPIF sjönk 1,0 procent i januari jämfört med föregående månad. KPI-inflationen var 1,9 procent och KPIF-inflationen var 2,0.

Väntat var nedgångar med 0,7 i månadstakt för båda siffror, enligt Infront Datas prognosenkät. För KPI-inflationen väntades 2,2 procent och för KPIF-inflationen 2,3 procent.

Riksbankens prognosbana, som publicerades den 13 februari, pekade mot en KPI-inflation på 2,3 procent och KPIF-inflation på 2,4 procent i januari.

Till månadsförändringen bidrog säsongsnormala prissänkningar på kläder och utrikesflygresor. Lägre priser på flygcharter, för logi och mobiltelefonutrustning bidrog också.

Nedgångarna motverkades av högre boendekostnader och högre priser för hälso- och sjukvård.

KPIF-inflationen exklusive energi var 1,4 procent i januari, jämfört med 1,5 procent i december. Enligt Infront Datas enkät väntades 1,7 procent, vilket även Riksbankens prognosbana pekade mot.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson skrev i en kommentar att siffran blev en kalldusch för Riksbanken och understryker att nästa räntehöjning är avlägsen.

"De huvudsakliga överraskningarna på nedsidan ser ut att vara priser på utrikes resor såväl som priser på kläder och skor. Matpriser steg inte som förväntat. Det ser ut som om den svagare kronan inte får effekt som väntat", skrev han.

"Den importerade inflationen kan studsa under kommande månader, men det väldigt låga januariutfallet understryker att kostnadstrycket är lågt och mycket lägre än Riksbankens syn", skrev han.

SEB-ekonomen Olle Holmgren skrev i ett marknadsbrev att livsmedelspriserna oväntat sjönk i januari, vilket gör att förväntningarna om att den torra sommaren kommer att sätta press uppåt blir mer osäker. SEB räknar med att få revidera ned sin egen inflationsprognos.

Efter den oväntat låga inflationen spår SEB nu att nästa räntehöjning från Riksbanken dröjer till april 2020, jämfört med den tidigare prognosen om oktober i år.

Som mest tappade kronan 17 öre till 9:42 mot dollarn och 16 öre till 10:62 mot euron. Vid svensk stängning handlades den omkring 9:33 mot dollarn och 10:57 mot euron.

Svenska räntor sjönk 4-5 punkter med tioåringen ned 4 punkter till 0,35.

Bank of Japan-chefen Haruhiko Kuroda sade på tisdagen att centralbanken är beredd att öka stimulanserna om en kraftig yenförsvagning skulle skada ekonomin och hindra vägen mot att nå inflationsmålet.

Han sade att de noga måste bevaka inverkan av Federal Reserves policy på de globala marknaderna. De har verktygen om de behöver agera men måste då också noga väga fördelarna mot kostnaderna om de skulle lätta ytterligare.

"Valutarörelser kan ha en inverkan på ekonomin och priserna, så det är avgörande att vi tar hänsyn till dessa faktorer när vi guidar penningpolitiken. Om (valutarörelserna) har en inverkan på ekonomin och priserna, och om vi anser det nödvändigt för att nå vårt inflationsmål, så kommer vi överväga policylättnader", sade han.

Brittiska löneökningar låg kvar vid högsta takten på ett decennium i slutet av 2018.

Lönerna såväl inklusive som exklusive bonusar ökade med 3,4 procent under oktober-december.

Arbetslösheten uppgick till 4,0 procent och antalet sysselsatta steg med 167.000 personer under perioden oktober-december.

Loretta Mester, Fed-chef i Cleveland, sade i ett tal på tisdagen att Federal Reserves kommunikation måste utvecklas i år för att ta hänsyn till den högre grad av osäkerhet som beslutsfattarna står inför.

"Vår kommunikation behöver skifta eftersom det finns mindre säkerhet kring den framtida policybanan", sade hon.

Hon upprepade sin prognos om att USA:s ekonomi väntas växa med 2-2,5 procent i år, arbetslösheten ligga kvar "på eller lägre" än 4 procent och inflationen fortsatt ligga nära 2 procent.

"Medan arbetslöshetsnivån är lägre än den nivå som är långsiktigt uthållig så är inflationen nära 2 procent och visar inga tecken på att stiga", sade hon.

Mester sade vidare att hon stödjer Feds "vänta-och-se-hållning" och upprepade samtidigt att räntorna kan behöva höjas ytterligare om ekonomin utvecklas som väntat.

ZEW-index över tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin steg till -13,4 i februari från -15,0 i januari.

ZEW sade samtidigt att utsikterna för den tyska ekonomin är fortsatt svaga.

"I nuläget räknar vi inte med någon snabb återhämtning i den tyska ekonomin. Den ekonomiska situationen i Tyskland har varit svag, särskilt i tillverkningsindustrin", sade ZEW-chefen Achim Wambach.

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -