OSCAR PROPERTIES
KUNDER NJUGGA PGA EMISSIONSRISK - STRATEG (Direkt)

2019-02-19 13:25

STOCKHOLM (Direkt) På grund av den överhängande risken för att Oscar Properties kommer tvingas ta in nytt kapital så vill större investerare och institutioner inte röra aktien i bostadsutvecklaren.

Det säger en aktiestrateg, som vill vara anonym, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Den överhängande emissionsrisken för att undvika någon form av betalningsinställelse - med konkurs som en tydlig risk - gör att ingen kund vill röra i Oscar Properties i nuläget", säger aktiestrategen.

Börsvärdet har, efter ett 28-procentigt tapp den senaste månaden och ett fall på 62 procent det senaste året, sjunkit till 370 miljoner kronor.

Parallellt har det egna kapitalet succesivt eroderats och enligt strategen är frågan hur mycket av detta värde som kan hänföras till stamaktierna efter att hänsyn tagits till bolagets många utestående preferensaktierna.

Oscar Properties redovisade i fredagskvällens rapport att det egna kapitalet minskat från 1.554 till 1.026 miljoner kronor under 2018.

"Beroende på vad man sätter för implicit värde på preferensaktierna återstår inte mycket i eget kapital för stamaktierna", resonerar strategen.

Om ägarna till preferensaktie B utnyttjar rätten till inlösen till 500 kronor i mars kommer det att ge en utbetalning för bolaget om drygt 67 miljoner kronor. Det skulle, allt annat lika, minska det egna kapitalet till knappt 960 miljoner kronor.

Därutöver har bolaget drygt 2,2 miljoner preferensaktier utestående med årlig utdelning om 20 kronor.

"Beroende på vad man använder för rimligt direktavkastningsvärde på dessa preferensaktier återstår inte mycket i eget kapital för stamaktierna", säger strategen.

Dessa preferensaktier handlas till kurs om 93:40 kronor, men introducerades till en nivå om 253 kronor styck eller en årlig direktavkastning på runt 7,9 procent. Dessa preferensaktier har i sin tur rätt till företräde om 300 kronor per styck vid en eventuell likvidation av bolaget.

"En direktavkastning om 7,9 procent skulle indikera ett värde på runt 565 miljoner kronor för dessa preferensaktier", fortsätter strategen.

300 kronor per preferensaktie vid likvidation betyder i sin tur omkring 670 miljoner kronor.

Baserat på dessa nivåer skulle ett eget kapital om mellan knappa 300 och 400 miljoner kronor kunna hänföras till stamaktierna per årsskiftet, att jämföra med börsvärdet på 370 miljoner kronor.

Oscar Properties kommer samtidigt under innevarande år att få arbeta hårt för att få till försäljningar så att kassaflödet räcker under 2019, resonerar aktiestrategen.

Bolaget har under detta år förfall på räntebärande skulder om 1,1 miljard kronor, framgick av bokslutet för 2018.

Bolaget har inte svarat Nyhetsbyrån Direkt på frågor om huruvida inkommande likvider från projekt i slutfas bedöms räcka för att täcka bolagets åtaganden såsom betalningar av lån som förfaller. Oscar Properties har heller inte svarat på frågan om bolaget för några samtal om förlängd finansiering.

Aktiestrategen som Direkt har pratat med ser det som högst troligt att det kommer att krävas en emission för att undvika någon form av betalningsinställelse. Tar Oscar Properties i sin tur in nytt eget kapital via en emission kommer denna att radera ut delar av stamaktieägares nuvarande värde, fortsätter resonemanget.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Oscar Properties Holding - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -