HOIST
ATT FÅ EN IRB-MODELL GODKÄND TAR NORMALT MINST 2-3 ÅR (Direkt)

2019-02-12 09:08

STOCKHOLM (Direkt) Kredithanteringsföretaget Hoist, som i höstas drabbades av högre riskvikter för förvärvade förfallna fordringar, uppger i sin bokslutsrapport att det normalt tar minst två till tre år att få en så kallad intern ratingbaserad modell (IRB) godkänd från myndighetshåll.

"Med IRB, validerad och godkänd, skulle vår egen interna metod för riskmodellering tillämpas, vilket effektivt skulle minska våra tillämpade riskvikter från de standardiserade 150 procent. Att få en IRB-modell godkänd tar normalt minst två till tre år", skriver Hoist som redan i höstas flaggade för att bolaget skulle se över möjligheten.

Då talades det om att processen för andra banker att erhålla ett sådant godkännande ibland har tagit i storleksordningen två år.

Utöver att introducera mer sofistikerade riskmodeller tittar Hoist närmare på värdepapperisering och olika alternativa investeringsfondstrukturer som utnyttjar tredje parts kapital.

"Värdepapperisering är ett väl beprövat koncept för att icke förfallna lån, och har även använts för NPL (non-performing loans) på exempelvis den italienska marknaden under de senaste åren. Vi undersöker nu våra alternativ för värdepapperisering av NPL och kommer att uppdatera marknaden om våra framsteg", uppger Hoist.

Bolaget fortsätter även att överväga andra riskreducerande åtgärder, exempelvis etablering av fondstrukturer för att utnyttja kapital från tredje part.

"Att arbeta med tillsynsmyndigheterna är en kärnkompetens för Hoist Finance, och vår affärsmodell har varit trycktestad över tiden, genom ett flertal förändringar av regelverket. Medan en anpassning till dessa ändringar kommer att innebära vissa kostnader så är vi övertygande om att Hoist Finance genom att anpassa sig till dessa nya krav kommer kunna bevara sin konkurrenskraft", framhåller Hoist som på tisdagen meddelade reviderade finansiella mål som en följd av de nya regelverkskraven.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Hoist Finance - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -