På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

BANK
NORDEA VÄNTAS HÖJA UTDELNING, SHB KAN SÄNKA - ANALYTIKER (Direkt)

2019-02-05 17:30

STOCKHOLM (Direkt) Nordea väntas hålla sitt mål om progressivt stigande utdelning och likt SEB samt Swedbank höja utdelningen för 2018. Handelsbanken förväntas däremot sänka totala utdelningsnivån efter en extrautdelning för 2017.

Det framgår av Infront Datas snittestimat inför onsdagsmorgonens storbanksrapporter.

Nordea väntas, enligt snittet av 20 analytikers prognoser, föreslå en utdelning om 0:70 euro per aktie (0:68). Snittestimatet för SHB:s utdelning ligger runt 6:50 kronor, efter 7:50 för 2017 varav 2:00 kronor var en extrautdelning.

"Mot fickor fulla av makro och politiska osäkerhetsfaktorer är nordiska banker den säkra hamnen i Europa med solid riskhantering, bra kostnadseffektivitet och relativt hög kapitalutskiftning", skriver Deutsche Bank i en analys.

Nordea väntas för 2018 att dela ut över 90 procent av resultatet för andra raka året, en fortsatt utdelningshöjning för 2019 drar upp andelen till över 95 procent påpekar Morgan Stanley som ser en ökad risk för att den nordiska storbanken framöver inte klarar av att leverera på sitt utdelningsmål.

Berenberg noterar att Nordeas värdering, som indikerar en direktavkastning på omkring 9 procent, indikerar en oro bland investerare för om Nordea kan hålla uppe utdelningen.

"Vi tror att utrymmet för ytterligare nedrevideringar av vinst per aktie är begränsat då kärnintäktsraderna vänder upp. Nordea kan antagligen även sänka kostnaderna med mer än målet fram till 2021", tror Berenberg.

Berenberg bedömer att Nordea under 2018 nådde botten avseende provisionsintäkter. För det fjärde kvartalet pekar snittestimatet mot provisionsintäkter om 741 miljoner euro (839) medan tradingnettot bedöms ha varit 221 miljoner euro (235), enligt Infront Datas snittestimat.

"SEB, SEB och Danske har redan rapporterat och alla tre visade upp påverkan inom förmögenhets-/tillgångsförvaltning från finansmarknadsnedgången under det fjärde kvartalet", framför KBW i en analys. Investmentbanken lägger till att räntenettotrenden överlag var som under de senaste kvartalen.

Snittestimatet för Nordeas räntenetto ligger på 1.075 miljoner euro (1.109). De totala intäkterna bedöms ha sjunkit till 2.120 miljoner euro från 2.228 miljoner euro under det fjärde kvartalet 2017.

För SHB väntas totala intäkter om 11.002 miljoner kronor i det fjärde kvartalet (11.152), till följd av lägre engångspostrad än i det fjärde kvartalet 2017. Räntenetto, provisionsintäkter och tradingnetto spås samtliga ha varit aningen högre, jämfört med under avslutningen av 2017.

Credit Suisse bedömer att fokus i samband med SHB:s rapport kommer att ligga på bolånemarginaler och kostnader. SHB är utöver Swedbank den mest bolånetunga banken och konkurrens riskerar att sänka marginaler, påpekar investmentbanken.

Rörande kostnadssidan påpekar Credit Suisse att ytterligare satsningar på it kan komma att tynga Handelsbankens resultat under innevarande samt nästa år.

Nordeas rapport väntar onsdagen den 6 februari klockan 6.30 med rapportkonferens som startar klockan 8 svensk tid.

Handelsbanken släpper sitt bokslut klockan 7 samma morgon med efterföljande rapportkonferenser 9.15 samt 10.30.

DNB är sista nordiska storbank med rapport på torsdag.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Handelsbanken A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -