ALFA LAVAL
AFFÄRSKLIMATET FORTSATT POSITIVT 4 KV - VD (Direkt)

2019-02-05 07:44

STOCKHOLM (Direkt) Industrikoncernen Alfa Laval, som är verksamma inom värmeöverföring, separering och flödeshantering, upplevde att affärsklimatet under det fjärde kvartalet var fortsatt positivt i de flesta slutmarknader.

Det uppger vd Tom Ericson i bokslutsrapporten.

Orderingången i kvartalet ökade med 13 procent till 11,6 miljarder kronor, vilket dock var lägre än vad analytikerna hade räknat med enligt en prognossammanställning som Infront Data gjort.

"Trots viss volatilitet i oljepriserna klättrade order från olja- och gassektorn tillbaka upp till historiskt höga nivåer under kvartalet, understött av flera stora offshoreorder", skriver Tom Ericson.

2018 var samtidigt året när efterfrågan på bolagets marina miljölösningar accelererade.

"Detta, i kombination med den positiva utvecklingen inom offshore olja och gas, ledde till en 46 procentig ordertillväxt för helåret för Marine-divisionen, trots att varvskontrakteringen var oförändrad jämfört med 2017", framhåller Alfa Laval-chefen.

I fjärde kvartalet var dock orderingången lägre än vad analytikerna hade räknat med, enligt analytikersnittet.

Rörelsemarginalen för året slutade på 16,5 procent och nettoresultatet nådde en rekordnivå med ett resultat per aktie på 10:77 kronor, uppger Alfa Laval-chefen.

"Rörelsemarginalen under det fjärde kvartalet var oförändrad jämfört med föregående år, trots fortsatt goda affärsförhållanden. Delvis förklaras utvecklingen av negativa växelkurseffekter. Delvis tyngde ett ojämnt kapacitetsutnyttjande inom vissa delar av värmeväxlartillverkningen på Energydivisionen, liksom på hela koncernen", uppger Tom Ericson.

Han sammanfattar 2018 som ett starkt år och uppger att bolaget gjorde framsteg inom många områden på sin strategiska agenda.

"Investeringarna i produktutveckling resulterade i en väsentlig ökning av produktlanseringarna. De operationella förbättringarna av verksamheterna i Greenhouse fortsatte under året och i fjärde kvartalet tecknade vi ett avtal om att sälja den största delen av den kvarvarande verksamheten", fortsätter Alfa Laval-chefen.

"Omstruktureringen av den globala tillverkningen fortsatte som planerat, där både investeringar och rörelsekostnader påverkade 2018. Till sist investerade vi mot slutet av året i ett nybildat företag som fokuserar på att utveckla termiska lösningar för framtida energilagring", framhåller han.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Alfa Laval - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -