INTRUM
SKL-AVTAL I UPPDRAG GRANSKNING FÖLJER SVENSK LAG - VD (Direkt)

2019-01-30 08:37

STOCKHOLM (Direkt) Kredithanteringsföretaget Intrums avtal med organisationen Sveriges kommuner och landsting (SKL), som uppmärksammas i SVT:s Uppdrag Granskning på onsdagen, följer svensk lag.

Det säger Intrums vd Mikael Ericson till Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi opererar under ett avtal tillsammans med SKL. Det gör vi med stor respekt och i enlighet med det avtalet", säger Intrum-chefen.

"Förutsättningarna för det avtalet är att vi ska hjälpa Sveriges kommuner och landsting att få betalt för de varor och tjänster som de säljer. Den processen ser likadan ut och följer naturligtvis svensk lagstiftning", säger Mikael Ericson.

Enligt Uppdrag Granskning skickades i fjol plötsligt tiotusentals fler svenskar till Kronofogden på grund av skulder till kommuner, landsting och regioner. Det nya avtalet med Intrum ligger bakom den dramatiska ökningen. Om Intrum skickar ett ärende till Kronofogden kan bolaget ovanpå skulden lägga på ytterligare 380 kronor i avgift.

Landstingen började skicka in väldigt många fler ansökningar om betalningsförelägganden, säger Andrea Gleerup, enhetschef på betalningsföreläggandeenheten hos Kronofogden, till SVT.

Under början av 2018 ökade dessa ärenden från kommuner, landsting och regioner från att ha legat på runt 5.000 ärenden i månaden till 13.000 ärenden per månad, enligt Uppdrag Granskning.

Hittills har ett 60-tal kommuner och landsting anslutit sig till avtalet.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Intrum - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -