INTRUM
MYCKET NÖJDA MED 2018 OCH INTE MINST 4 KV - VD (Direkt)

2019-01-30 08:34

STOCKHOLM (Direkt) Kredithanteringsföretaget Intrums vd Mikael Ericson är väldigt nöjd med det fjärde kvartalet 2018.

Det säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi är väldigt nöjda med 2018 och inte minst fjärde kvartalet. Vi går in i 2019 med ett gott självförtroende för att fortsätta arbetet att leverera mot våra mål 2020. Vi har byggt en stark plattform och vi känner oss trygga i att 2019 blir ett stort steg mot våra mål 2020", säger Mikael Ericson.

I delårsrapporten uppgav han att Intrum har ett starkt utgångsläge inför 2019 och att bolaget kommer att öka takten mot sina mål för 2020.

Finanschef Danko Maras framhåller att Intrum har gjort "ganska signifikanta investeringar" under andra halvåret 2018, framförallt i fjärde kvartalet.

"Det kommer också att resultera i ett förbättrat rörelseresultat 2019. Det har inte synts ännu, utan det kommer att komma igenom i linje med vår 2020-strategi", säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Intrum Justitia uppger sig se en fortsatt hög aktivitet över hela Europa på marknaden för förfallna krediter.

Vad händer om det blir en sämre konjunkturutveckling?

"Tittar vi på marknaden som sådan från vår horisont så ser vi dels en hög aktivitet hos våra klienter, väldigt mycket drivet av regulatoriska orsaker. EU och ECB ökar kontinuerligt trycket på bankerna att hantera sina sena betalningar och sina problemdelar av sina balansräkningar", säger Mikael Ericson.

"Vi ser är att det finns lite olika tendenser i den europeiska ekonomin. I vissa delar, såsom i norra Europa, har vi en ökad tillväxt i våra existerande kontrakt och där vi ser en skulduppbyggnad i samhället. Det kan finnas makroekonomiska effekter i det. I södra Europa går ekonomierna lite bättre och folk har större förutsättningar att återbetala sina räkningar, så det är lite olika över Europa. Men generellt sett råder en väldigt hög aktivitet", säger Intrum-chefen.

Intrum har efter sammanslagningen med Lindorff realiserat cirka 80 procent av de planerade integrationsaktiviteterna. I dagsläget har bolaget realiserat 540 miljoner kronor per år.

Kommer ni att kunna realisera återstående del och när?

"Det finns fortfarande synergier som kommer att levereras, både 2019 och 2020. Den första andelen kommer att realiseras under 2019, men det finns också en liten del som kommer att komma 2020. Det löper på väldigt bra", säger finanschef Danko Maras.

Hur ligger ni till gentemot era mål i frågan?

"Jag skulle säga att vi ligger lite före plan när det gäller själva aktiviteterna, men det måste också realiseras i resultaten. Många aktiviteter går mycket bra. De aktiviteter som har varit lite jobbiga har gått igenom och vi kommer att se mer realiseringar av det under 2019", uppger finanschefen.

År 2018 var inte utan utmaningar för Intrum. Bland annat hade bolaget en stor kontraktsförlust i Spanien i mitten av året, samtidigt som vissa andra avtal går mot sitt slut, vilket bromsade koncernens tillväxt.

Intrum avser kunna minska skuldsättningsgraden successivt under hela 2019 och räknar med att anpassa investeringstakten till en mer normaliserad nivå, uppger Mikael Ericson i delårsrapporten. Skuldsättningsgraden var 4,3 gånger i slutet av året. Bolaget står fast vid att komma ned till 2,5-3,5 gånger år 2020.

"Vi ligger lite före mot de mål vi har sagt för 2020 när det gäller totala investeringar för att nå målet om en vinst per aktie på 35 kronor år 2020. Vi får se på treårsperioden 2018-2020 - vi kanske kommer att slå av på takten lite grand under 2019 och 2020 för att totalt sett inte ligga över 3,5 gångers skuldsättning vid 2020. Det är absolut så att vi kommer att titta på skuldsättningsgraden", säger finanschef Danko Maras.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Intrum - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -