MAKRO
HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA PÅ TORSDAGEN (Direkt)

2019-01-24 06:00

kl 9.30: SCB: arbetslöshet december

Den svenska arbetsmarknaden har fortsatt att utvecklats mycket starkt under hösten trots andra indikationer på mer dämpad tillväxt, men efter mycket starka utfall i såväl oktober som i november väntas nu en liten rekyl i decemberdata.

Enligt SME Direkts prognos väntas den säsongsjusterade arbetslösheten ha stigit till 6,2 procent, från 6,1 procent i november. Den orensade arbetslösheten väntas samtidigt ha stigit till 5,8 procent, från 5,5 procent.

kl 10.00: EMU: PMI (prel) januari

Kombinerat PMI för euroområdet väntas ha stigit något till 51,4 i januari. Industri-PMI väntas vara oförändrat vid 51,4 medan tjänste-PMI väntas ha stigit till 51,5.

Commerzbank ser en god chans att PMI i euroområdet har stabiliserats i januari.

"Vi förväntar oss att index för industrin förblir i praktik oförändrat, medan index tjänstesektorn bör ha tagit igen omkring hälften av decembertappet", skriver Commerzbank.

Nomura noterade att största tappet för tjänstesektorn på regional nivå kom i Frankrike, där tjänstesektorn drabbades av protesterna.

Det kan komma en återhämtning, skriver den japanska banken, men de är mindre optimistiska om en återhämtning i industrisiffrorna.

kl 10.00: Norge: räntebesked

Norges Bank meddelade som väntat att styrräntan lämnades oförändrad efter det penningpolitiska mötet i december. Räntebanan sänktes något, främst på längre sikt, men centralbankschefen Öystein Olsen var ändå ganska tydlig om att räntan sannolikt kommer att höjas på nytt relativt snart.

"Så som vi värderar utsikterna och riskbilden kommer styrräntan mest troligt att höjas i mars 2019", sade han i samband med räntebeskedet.

Förväntningarna om att räntan ska ändras redan nu är därmed små, om inte obefintliga.

"Såväl vi som konsensus räknar med att räntan förblir oförändrad på 0,75 procent, vilket också är i linje med signalerna som gavs i den penningpolitiska rapporten i december", skriver Marius Gonsholt, makroekonom på Handelsbanken Oslo, i ett kundbrev

kl 13.45: ECB: räntebesked

Väntas inte göra några förändringar i den penningpolitiska hållningen.

Commerzbank skriver att det inte kan uteslutas att ECB inte längre beskriver riskerna mot tillväxten som "i stort balanserade", och noterar att vissa ledamöter redan vid förra mötet föreslog en ändring av formuleringen.

"Vid det tillfället beslutade rådet att inte ändra på grund av lägre oljepriser och ytterligare finanspolitiska stimulanser, och dessa argument gäller fortsatt", skriver Commerzbank.

En ny riskbedömning är också mer sannolik när de nya prognoserna publiceras i mars.

kl 14.30: ECB: pressträff med Mario Draghi

"Efter tidigare viktiga ECB-beslut har chefen vid pressträffen sökt försäkra alla om att det inte finns några tvivel kring beslutets riktighet. Det lär inte vara annorlunda denna gång", skrev Commerzbank.

Mario Draghi väntas presentera en oförändrad bedömning vid presskonferensen även om datautfallen sedan förra mötet varit besvikelser.

Nomura noterar att det finns en betydande risk att Draghis uttalanden blir mer duvaktiga.

"Ju längre ekonomin är dämpad och kärninflationen svag desto större är risken mot vår prognos om en räntehöjning i september", skriver Nomura.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -