BONAVA
INGEN DEL AV SVENSK BOSTADSMARKNAD HAR VARIT IMMUN - VD (Direkt)

2019-01-24 09:49

STOCKHOLM (Direkt) Ingen del av den svenska privatbostadsmarknaden är immun mot det förändrade läget som kommit i spåren av politiska beslut och mer restriktiva banker.

Det säger Bonavas vd Joachim Hallengren till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det har en påverkan i hela Sverige. Men i Stockholm och runtikring Mälardalen samt Uppsala har det varit mer påtagligt för volymer", säger han.

Vd:n medger att Bonava har arbetat med prisjusteringar i vissa projekt, exempelvis ett i Hammarby Sjöstad strax söder om Stockholms tullar som byggstartades i en "betydligt bättre marknad".

"Vi har samtidigt inte jobbat med priserna i Göteborg, men det rör sig lite om projekt för projekt hur konkurrensen i närområdet ser ut", säger han.

Av de 1.342 stycken svenska konsumentbostäderna i pågående produktion hade Bonava en försäljningsgrad om 39 procent vid årsskiftet (43% respektive 1.493 enheter den 30/9). Bonava sålde 74 sådana bostäder under det fjärde kvartalet (87) samt 233 stycken under hela fjolåret (621 enheter under 2017).

Det fortsatt tröga läget avseende försäljning av nyproducerade bostäder bör inte komma som en "överraskning för någon", anser Joachim Hallengren.

"Nu kommer vi in i en period där de bostäder som började byggas under 2017 färdigställs. Överutbudet kan antas hålla i sig under ytterligare några kvartal", säger han med tillägg att läget därmed kan tänkas vara fortsatt "tufft" vad gäller försäljning till konsumenter av nyproducerade bostäder i Sverige.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Bonava B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -