TOADMAN
HÖG PRIORITET TA STEGET TILL FÖRLÄGGARVERKSAMHET - VD (Direkt)

2019-01-22 08:59

STOCKHOLM (Direkt) Gamingbolaget Toadman siktar på att diversifiera sig och högt på prioriteringslistan står förläggarverksamhet. Men även en breddning till spelplattformar som Nintendo Switch och mobil står på önskelistan.

Det säger Toadmans vd Robin Flodin i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi tittar på möjligheten att köpa andra bolag och diversifiera verksamheten för att ge ett stabilare bolag för aktieägarna. Men också för att få en bättre förmåga att nå olika delar till marknaden. Vår vision är att växa till en koncern som inte bara bygger spel utan även gör mer saker inom spel, att ha möjligheten till att bli ett mycket större bolag", säger Robin Flodin.

I fjol köpte Toadman den norska spelstudion Artplant med ett "flertal" IP:n (spelvarumärken). Dessutom förvärvades det lite mindre spelmotorbolaget Diskett Interactive Sweden.

Hur ser pipeline ut när det gäller ytterligare förvärv?

"Vi har sagt att vi letar aktivt och vi har som mål att göra två eller fler förvärv i år. Det skulle kunna vara förläggarverksamhet, att köpa upp en förläggare om vi hittar någon bra, men även att hitta andra grenar inom spel", säger Robin Flodin.

Hur hög prioritet är det att ge sig in i förläggarverksamheten?

"Som det ser ut i dag så tycker vi att det har en väldigt hög prioritet", säger vd:n.

När Toadman talar om att verksamheten ska diversifieras menar bolaget även att spelen ska nå ut till fler plattformar. I dag släpper Toadman huvudsakligen spel till pc och konsolerna Playstation 4 och Xbox One. Historiskt finns en viss erfarenhet av mobila plattformar.

"Gamers i dag vill spela spel på alla plattformar så det viktiga är att nå så många plattformar som möjligt. Vi ser med spel som Fortnite och PUGB att det spelas både på konsol, mobil och pc", säger Robin Flodin.

Så ni har som ambition att ta ett större steg in i även mobila plattformar?

"Ja. Vi vill vara där våra gamers är. Det handlar snarare om en tjänst till vår nuvarande målgrupp. Vi försöker inte bredda vår målgrupp utan snarare nå vår målgrupp där de vill spela spelen", säger vd:n.

Skulle förvärv vara ett alternativ för att få ett större mobilavtryck?

"Det är ett bra alternativ om man snabbt ska växa mobilt även om vi redan har den tekniska förmågan för det som behövs för att göra mobilspel. Det handlar också om teamets uppsättning och där är det bra att kunna köpa ett team eftersom vårt team är specialiserat på de spel vi gör i dag".

Skulle du säga att er målgrupp i allt större utsträckning även sitter framför en Nintendo Switch?

"Vi tittar definitivt på Switchen. Det är definitivt vår målgrupp som sitter där", säger han.

Toadman bedriver huvudsakligen två olika verksamheter: egen spelutveckling och projektverksamhet (konsultverksamhet). I samband med köpet av Artplant föddes idén att dela in verksamheten i kärnverksamhet och icke kärnverksamhet.

"När vi gjorde köpet av Artplant fick vi många projekt som inte passade in under vårt varumärke, men vi såg potential att tjäna pengar. Det var då vi beslutade om uppdelningen", säger Robin Flodin.

Kärnverksamheten ska fortfarande vara att bygga action- och hardcorespel. Inom icke-kärnverksamheten är avsikten att tillsammans med externa finansiärer starta projekt i form av egna spel och teknologier med ambitionen att knoppa av projekten till egna bolag. Till en början ska Toadman vara huvudägare i dessa bolag, men tanken är att på sikt sälja av innehaven.

Den första satsningen inom icke kärnverksamheten är Sky Fighter Legends, ett onlinespel som väntas lanseras under 2019 och där Toadman har tagit in en medfinansiär.

I december gick Toadman ut med att bolaget ville byta handelsplats från NGM Nordic MTF till Nasdaq First North. Listbytet förväntades ske under första halvåret 2019.

Utöver standardskäl som ökad kännedomen om bolaget, ytterligare tillgång till kapitalmarknaderna och den stärkta legitimitet en Nasdaq-listning medför hoppas Toadman även på större och mer "mogen" aktivitet i aktien. I dag görs typiskt ett tjugotal avslut per börsdag och en klart hämmande faktor är en låg "free float" där de fyra största ägarna sitter på drygt 70 procent av aktierna.

Hur stor prioritet har den frågan?

"Det är definitivt något vi har diskuterat. Det är något vi borde ändra på och vi har diskuterat hur vi kan nå dit", säger vd:n.

Bild: Toadmans fyra största ägare; Grundare och vd Robin Flodin, medgrundare och designchef Rasmus Davidsson, styrelseordförande Alexander Albedj samt spelutvecklaren och investeraren Johan Svensson.

Källa: Toadman

Mats Torgander +46 8 5191 7915

Nyhetsbyrån Direkt


Enad Global 7 - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -