RÄNTOR/VALUTOR
FORTS POSITIVT I ASIEN, KINA-BNP NER SOM VÄNTAT (Direkt)

2019-01-21 06:00

STOCKHOLM (Direkt) Amerikanska statspappersräntor fortsatte att stiga något efter den svenska marknadens stängning på fredagen, dollarn handlades samtidigt något högre mot andra större valutor.

En fortsatt stark utveckling på Wall Street dämpad intresset för säkra statspapper ytterligare, vilket förde upp USA-räntorna till de högsta nivåerna på tre veckor. Drivande för utvecklingen var fortsatt stigande optimism om att handelskonflikten mellan USA och Kina kan komma att trappas ner.

"Det är en tro på att tövädret mellan USA och Kina växer, så det stabiliserar marknaderna. Risk-på-miljön tynger på statsobligationerna här", sade Craig Bishop, chefsstrateg vid RBC Wealth Management i Minneapolis, till Reuters.

Bloomberg News rapporterade på fredagseftermiddagen att Kina ska ha erbjudit sig att öka importen från USA så att handelsöverskottet mot USA kan föras mot balans till 2024.

Tidigare hade också Wall Street Journal rapporterat om att finansminister Steven Mnuchin överväger att ta bort vissa tullar på kinesiska varor. Finansdepartementet dementerade visserligen uppgifterna, men marknadsaktörer såg ändå positivt på saken.

Marknadsaktörer tala också om viss lättnad över statistik som visade att USA:s industriproduktion steg med 0,3 procent i december, något mer än väntat, och att produktionen i tillverkningsindustrin steg med hela 1,1 procent, vilket var betydligt bättre än prognos.

Asiatiska börser noterar mestadels svaga till måttliga uppgångar så här långt på måndagen, inkommande Kinadata bekräftade en inbromsning i ekonomin men bjöd åtminstone inte på några direkt negativa överraskningar.

Tillväxttakten i BNP sjönk till 6,4 procent under fjärde kvartalet från 6,6 procent under tredje kvartalet, och även om det var i paritet med det svagaste kvartalet under finanskrisen (+6,4 procent första kvartalet 2009) så var det i linje med konsensusprognosen.

Kinas nationella statistikbyrå (NBS) sade i en kommentar att Kina bidrog med nära 30 procent av den globala tillväxten under 2018 och landet har förtroende för sin kapacitet att uppnå en rimlig tillväxt även under 2019.

Enligt NBS har handelskriget med USA definitivt påverkat Kinas ekonomi, men effekten är hanterbar.

NBS noterar vidare att Kinas utveckling möter en mer komplicerad och svår extern miljö 2019, men det finns gott om utrymme för justeringar av makropolicyn. Kina kommer att fortsätta implementera en proaktiv finanspolitik och en klok penningpolitik.

Decemberdata över industriproduktionen och detaljhandeln kom samtidigt in något bättre än väntat i december, +5,7 respektive +8,2 procent jämfört med december 2017.

Handelsdata från Sydkorea för de 20 första dagarna under 2019 antyder däremot en mycket svag inledning på året; exporten sjönk 14,6 procent på årsbasis medan import sjönk 9,5 procent.

Dollarn sjunker tillbaka något i måndagens Asienhandel, det pågår dock ingen handel i USA-räntorna med anledning av att USA firar Martin Luther King Day på måndagen.

Måndagens makroagenda bjuder bland annat på tysk december-PPI, klockan 8.00, och CBI:s rapport om brittiska industriordertrender i januari, klockan 12.00.

IMF ska också publicera en uppdaterad konjunkturprognos, klockan 14.00, och innan dess ska statsminster Stefan Löfven presentera sin regeringsförklaring, klockan 11.00.

Storbritanniens premiärminister Theresa May ska också presentera en plan B om brexit, men det är tveksamt om hon har hittat några nya lösningar som kan accepteras av någon bred majoritet i parlamentet. Samtidigt rapporterar Bloomberg New om att regeringarna i EU är oense om hur länge Storbritannien ska tillåtas fördröja brexit, om det skulle bli aktuellt.

Senare i veckan riktas det internationella intresset kanske främst mot torsdagens räntebesked från Norges Bank och ECB samt preliminära PMI-data för euroområdet, torsdag, och tyska IFO-index för januari, fredag.

I Sverige ska SCB redovisa arbetslöshetsdata för december på torsdag samt detaljhandelsdata för samma månad på fredag.

              måndag kl 6.00 (fredag kl 16.15)
              ==================================
USD/SEK    9:0193  (9:0068)  EUR/USD    1:1377  (1:1374)
EUR/SEK   10:2617 (10:2442)  USD/JPY    109:57  (109:43)
Jp obl 2    -0,17   (-0,17)  Jp obl 10    0,01    (0,02)
Ty obl 2    -0,58   (-0,59)  Ty obl 10    0,26    (0,25)
US obl 2     2,61    (2,58)  US obl 10    2,78    (2,76)

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -