MAKRO
HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA (OMS) (Direkt)

2019-01-21 06:01

(Omsändning: sändes första gången på fredagen)

MÅNDAG DEN 21 JANUARI

=====================

kl 11.00: Riksdagen: statsminister Stefan Löfven läser regeringsförklaring och ministerlista

S/MP-regeringen fortsätter men nu också baserad på en överenskommelse med C/L, som väntas prägla regeringsförklaringen. Åtminstone några nya ministernamn aktuella.

kl 14.00: IMF: publicerar uppdaterad konjunkturprognos

I höstprognosen, i oktober, konstaterade IMF att den globala tillväxten hade tappat momentum och att nedåtriskerna hade ökat. Prognosernas för den globala BNP-tillväxten sänktes med 0,2 procentenheter, till 3,7 procent för såväl 2018 som 2019.

"Flera av de risker som lyftes fram i vårprognosen, som ökade handelshinder och vändande kapitalflöden till tillväxtmarknaderna med svagare fundamenta och ökade politiska risker, har blivit mer uttalade eller har delvis förverkligats", skrev IMF i oktober.

Inför G20-mötet i Buenos Aires, i månadsskiftet november/december, varnade IMF för att utvecklingen kunde bli ännu svagare än väntat.

"Aktuella data tyder på att den inbromsningen kan gå snabbare än vad som väntades i huvudscenariot (i oktober) när de finansiella förhållandena har stramats åt, i synnerhet i tillväxtländer, och när handelsspänningarna har ökat", skrev IMF.

Storbritannien: Theresa May ska ha återkommit till parlamentet om brexit

Premiärministern ska presentera sin plan B för parlamentet, som debatteras i sin helhet den 29 januari.

Commerzbank skriver att det är osannolikt att hon presenterar några nya lösningar som accepteras av en bred majoritet i parlamentet.

"Vi spår därför att brexitdatumet skjuts upp från 29 mars", skriver den tyska banken.

Det är möjligt att det kan komma att skjutas upp till efter mitten på året, trots EU-valet i maj, för att ge mer tid att hitta en lösning.

TISDAG DEN 22 JANUARI

=====================

kl 11.00: Tyskland: ZEW-index januari

Efter en svag utveckling under hösten vände indexet, som mäter sentimentet bland uppemot 300 finansexperter, oväntat upp i december, till -17,5 från -24,1 i november. Indexet för januari får nu visa hur experterna har reagerat på den betydligt bättre marknadsutvecklingen sedan årsskiftet.

ONSDAG DEN 23 JANUARI

======================

kl 8.00: Kantar Prospera: inflationsförväntningar - penningmarknadens aktörer

Penningmarknadsaktörernas inflationsförväntningar har legat stabilt nära Riksbankens 2-procentsmål en tid, vilket också har välkomnats av Riksbanken. Nu kommer "första testet" på hur förväntningarna kan ha påverkats av Riksbankens första räntehöjning på drygt sju år (i december).

TORSDAG DEN 24 JANUARI

======================

kl 9.30: SCB: arbetslöshet december

Den svenska arbetsmarknaden har fortsatt att utvecklats mycket starkt under hösten trots andra indikationer på mer dämpad tillväxt, men efter mycket starka utfall i såväl oktober som i november väntas nu en liten rekyl i decemberdata.

Enligt SME Direkts prognos väntas den säsongsjusterade arbetslösheten ha stigit till 6,2 procent, från 6,1 procent i november. Den orensade arbetslösheten väntas samtidigt ha stigit till 5,8 procent, från 5,5 procent.

kl 10.00: EMU: PMI (prel) januari

Kombinerat PMI för euroområdet väntas ha stigit något till 51,4 i januari. Industri-PMI väntas vara oförändrat vid 51,4 medan tjänste-PMI väntas ha stigit till 51,5.

Commerzbank ser en god chans att PMI i euroområdet har stabiliserats i januari.

"Vi förväntar oss att index för industrin förblir i praktik oförändrat, medan index tjänstesektorn bör ha tagit igen omkring hälften av decembertappet", skriver Commerzbank.

Nomura noterade att största tappet för tjänstesektorn på regional nivå kom i Frankrike, där tjänstesektorn drabbades av protesterna.

Det kan komma en återhämtning, skriver den japanska banken, men de är mindre optimistiska om en återhämtning i industrisiffrorna.

kl 10.00: Norge: räntebesked

Norges Bank meddelade som väntat att styrräntan lämnades oförändrad efter det penningpolitiska mötet i december. Räntebanan sänktes något, främst på längre sikt, men centralbankschefen Öystein Olsen var ändå ganska tydlig om att räntan sannolikt kommer att höjas på nytt relativt snart.

"Så som vi värderar utsikterna och riskbilden kommer styrräntan mest troligt att höjas i mars 2019", sade han i samband med räntebeskedet.

Förväntningarna om att räntan ska ändras redan nu är därmed små, om inte obefintliga.

"Såväl vi som konsensus räknar med att räntan förblir oförändrad på 0,75 procent, vilket också är i linje med signalerna som gavs i den penningpolitiska rapporten i december", skriver Marius Gonsholt, makroekonom på Handelsbanken Oslo, i ett kundbrev

kl 13.45: ECB: räntebesked

Väntas inte göra några förändringar i den penningpolitiska hållningen.

Commerzbank skriver att det inte kan uteslutas att ECB inte längre beskriver riskerna mot tillväxten som "i stort balanserade", och noterar att vissa ledamöter redan vid förra mötet föreslog en ändring av formuleringen.

"Vid det tillfället beslutade rådet att inte ändra på grund av lägre oljepriser och ytterligare finanspolitiska stimulanser, och dessa argument gäller fortsatt", skriver Commerzbank.

En ny riskbedömning är också mer sannolik när de nya prognoserna publiceras i mars.

kl 14.30: ECB: pressträff med Mario Draghi

"Efter tidigare viktiga ECB-beslut har chefen vid pressträffen sökt försäkra alla om att det inte finns några tvivel kring beslutets riktighet. Det lär inte vara annorlunda denna gång", skrev Commerzbank.

Mario Draghi väntas presentera en oförändrad bedömning vid presskonferensen även om datautfallen sedan förra mötet varit besvikelser.

Nomura noterar att det finns en betydande risk att Draghis uttalanden blir mer duvaktiga.

"Ju längre ekonomin är dämpad och kärninflationen svag desto större är risken mot vår prognos om en räntehöjning i september", skriver Nomura.

FREDAG DEN 25 JANUARI

=====================

kl 9.30: SCB: detaljhandel december

Utvecklingen för detaljhandeln har varit trög den senaste tiden, och även om novemberstatistiken var något bättre än väntat så var utfallet, +1,1% jämfört med november 2017, knappast något att yvas över. Enligt SME Direkts prognos väntas decemberstatistiken nu visa +1,3%, jämfört med december 2017.

Ekonomerna på Swedbank tror att detaljhandeln visserligen kan ha avslutat året bättre än befarat, men noterar samtidigt en rad skäl att tygla eventuell optimism.

"Den svenska börsen försvagades med i genomsnitt 4 procent under julmånaden, hushållens sentimentindikator gav inte speciellt mycket ytterligare stöd, kringförsäljningen till bilar väntas ha varit blek och ett generellt milt väder lär inte heller ha gynnat sällanköpsvaruhandeln", skriver Swedbankekonomerna i ett kundbrev.

kl 10.00: Tyskland: IFO-index januari

Efter en toppnotering på 105,2 i januari 2018 sjönk denna barometerindikator gradvis ner till 101,9 i juli. I augusti studsade indexet upp till 104,0, bara för att därefter åter vända ner. I december var noteringen 101,0, vilket var under väntade 101,8 och den lägsta noteringen sedan december 2016. I januari väntas indexet ha sjunkit något ytterligare, till 100,6.

Ekonomerna på Nomura noterar i ett kundbrev att IFO-index är nära korrelerat med BNP-utvecklingen i Tyskland, och givet att ekonomin endast verkar ha undvikit en recession med en hårsmån under andra halvåret, blir utfallet för IFO-indexet särskilt intressant.

"Vi räknar med en ytterligare nedgång i affärsklimatet i januari baserat på brexit-osäkerhet, svagare kinesisk efterfrågan och olika andra risker relaterade till en inbromsning i den globala ekonomin", skriver Nomura-ekonomerna.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -