JANSSON (RB)
VILL SE HÖGRE LÖNEAVTAL 2020 ÄN 2017 - SVD (Direkt)

2019-01-21 05:39

STOCKHOLM (Direkt) Vice riksbankschefen Per Jansson vill att löneavtalet 2020 ska ge högre löneökningar än de cirka 2 procent som blev utfallet 2017.

Det sade han i en intervju med Svenska Dagbladet som publicerades på måndagen.

Han sade att han inte kan se att en högre löneökningstakt skulle vara ett jättestort problem för Sverige.

"Man måste titta på vad det innebär för företagens kostnader, men det måste också finnas köpkraft hos hushållen", sade Per Jansson.

"Lite högre nominella löneökningar än vad vi har haft kan inte jag se som ett jättestort problem. Tyskland kommer ju av allt att döma också får det", fortsatte han.

Per Jansson sade vidare att det utifrån hans perspektiv inte fanns något behov för Riksbanken att höja styrräntan i december, och han tycker att det "på sätt och vis" var "tråkigt" att hans kollegor tyckte annorlunda.

Han tycker inte att inflationen har utvecklats som han trodde och påpekar också att de finns de som menar att ECB kan tvingas att vänta med att höja sin ränta.

"Jag vill se en trend uppåt i den underliggande inflationen för att rösta för en höjning. Det behövs för att vi ska klara inflationsmålet även framöver", sade han.

Enligt Per Jansson vore det en mardröm nästa års lönerörelse skulle ge låga avtal på grund av att parterna inte litar på att Riksbanken kan uppfylla inflationsmålet.

"Vårt bästa bidrag till lönebildningen är att leverera på vårt inflationsmål. Därför vore det olyckligt om inflationsmålet inte klaras när vi närmar oss en stor avtalsrörelse.

Per Jansson är ändå "hyfsat optimistisk". Han tror visserligen på en svagare tillväxt framöver, men ingen djup lågkonjunktur. Bostadsmarknaden kommer att pressas men nog inte med ett ytterligare större prisfall

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -