RÄNTOR/VALUTOR
USA-RÄNTOR UPP, HANDELSOPTIMISM, NY REGERING (Direkt)

2019-01-18 16:37

STOCKHOLM (Direkt) Räntorna i euroområdets kärna avslutade veckan svagt upp, medan börserna stod på plus. USA-räntorna fortsatte upp, med den tioåriga statsobligationen 2 punkter högre till 2,76 procent.

USA-data på torsdagen kom in starkare än väntat och det fanns en viss ökad optimism om att handelsförhandlingarna mellan Kina och USA rör sig i rätt riktning. Wall Street Journal rapporterade att USA överväger lätta på Kinatullarna för att lugna marknaderna.

"Även om finansdepartementet snabbt förnekade det så sjönk inte marknaderna tillbaka så mycket vilket indikerar att handlarna ser nyheterna som trovärdiga, eller åtminstone som att förhandlingsprocessen går i rätt riktning", sade Marios Hadjikyriacos på XM till Reuters.

Senare på fredagen rapporterade Bloomberg News om ett förslag från Kina att eliminera handelsobalansen mellan länderna till 2024. Kinas vice premiärminister Liu He kommer till USA för fortsatta förhandlingar den 30-31 januari.

EU-kommissionen har lagt fram förslag till mandat för förhandlingar med USA om att sänka tullar på industrivaror, inklusive motorfordon. Handelskommissionär Cecilia Malmström är samtidigt beredd att snabbt sätta in strafftullar på USA-varor om de inför importtullar på europeiska bilar.

Vad gäller "shutdown" i USA har inga framsteg gjort utan nedstängningen har nu gått in på dag 28, och väntas fortsätta in på nästa vecka då representanthuset tagit långhelg.

Deutsche Bank tror att om staten öppnar igen nästa vecka så kan det negativa BNP-bidraget för första kvartalet stanna på 0,2-0,3 procentenheter, men skulle shutdown pågå kvartalet ut så kan BNP-effekten blir så stor som -1 procentenhet.

Shutdown påverkar även inkommande data i den mån att en del inte kommer in just nu, men det spelar inte så stor roll då Fed ändå väntas avvakta ett tag till.

Michiganindex publicerades däremot, och sjönk betydligt till preliminära 90,7 i januari, från 98,3 föregående månad, ett tecken på att shutdown börjar påverka sentimentet.

Annan USA-data visade att industriproduktionen steg något mer än väntat i december, med betydligt större uppgång i tillverkningsindustrin än antagits.

John Williams, Fed-chef i New York, betonade också vikten av inkommande data. Han sade att ekonomin går bra men att medvindarna avtagit, samtidigt som inflationen är dämpad.

Svagare indikatorer från Asien och Europa tillsammans med ökad osäkerhet gör det lämpligt för Fed att vara tålmodiga och visa "gott omdöme".

"Om tillväxten fortsätter att komma in klart över hållbara nivåer, så kan det komma att krävas lite högre räntor vid någon tidpunkt. Men om förhållandena blir mindre robusta, så kommer jag att ändra min policyuppfattning i enlighet med det", sade han.

Dollarn har stärkts till 109:40 mot yenen men tappat till 1:1370 mot euron.

Kanadadollarn stärktes något till 1:3250 mot USA-dollarn i spåren av en klart högre decemberinflation än väntat. Nästa policymöte för Bank of Canada är i början av mars.

Den brittiska detaljhandeln sjönk lite mer än väntat i december, samtidigt som novemberutfallet reviderades ned något.

"En större källa för oro för detaljhandeln är att redan försiktiga konsumenter ytterligare begränsar sina utgifter i närtid åtminstone som en följd av förhöjd osäkerhet om brexit", sade Howard Archer på EY ITEM Club till Reuters.

Brittiska räntor var svagt ned medan pundet tappade mot dollarn. Jämfört med inledningen på veckan, och före parlamentets nej till Theresa Mays brexitavtal, är pundet ändå cirka 0,5 procent upp.

Marknaden har till viss del tagit fäste på antagandet om att det klara avvisandet av avtalet skulle minska sannolikheten för en "hård" brexit, en brexit utan avtal. På måndagen ska Theresa May lägga fram sin "plan B".

Svenska räntor stängde svagt upp medan kronan sammantaget stärkts 2 öre till 9:00 mot dollarn och 4 öre till 10:24 mot euron.

Valueguard rapporterade att bostadspriserna sjunkit 0,8 procent i december jämfört med föregående månad, vilket säsongsrensat ändå ger en uppgång med 0,6 procent. I årstakt steg priserna med 2,0 procent.

Sverige har till sist fått en ny regering då Stefan Löfven på fredagen släpptes fram som ny statsminister. Han leder åter en S/MP-regering men nu med stöd av Centerpartiet och Liberalerna.

Att Sverige fått en ny regering noterades till och med i CNBC där kommentatorerna ställde sig frågan hur långvarig den blir. Stefan Löfven sade vid en pressträff att det blir en regering baserad i mitten av svensk politik och att uppgörelsen mellan partierna, "januariavtalet", ska genomföras till fullo.

Marknaden har fortsatt tagit regeringsbildningen med ro, så även på fredagen. Nordea konstaterade att finanspolitiken kan bli lite mer expansiv i närtid men att det inte är någon mer betydande drivkraft för obligationsmarknaden.

En viktigare faktor kan infrastruktursatsningen, och då i synnerhet höghastighetsjärnvägen, bli framöver, men här råder stor osäkerhet om finansiering och timing.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -