STÅL
EU:S IMPORTKVOT SKA HÖJAS 3 GÅNGER FRAM TILL 2021 (Direkt)

2019-01-17 12:12

BRYSSEL (Direkt) EU:s tullfria kvoter för stålimport kommer i princip att höjas tre gånger med 5 procent var fram tills åtgärden löper ut i juli 2021.

Kommissionen kommer dock att göra översyner i juli 2019 och juli 2020 för att se om tullkvoterna ska anpassas efter ändrade omständigheter.

Det uppgav EU-källor på torsdagen.

På onsdagen gav EU-länderna sitt stöd för en förlängning av EU:s skyddstullar mot stål på världsmarknaden som omdirigeras mot EU från USA:s marknad.

Skyddstullarna gäller 26 produkter. Tullkvoterna innebär att importen är tullfri för de olika produkterna upp till genomsnittet för importen 2015-2017. Därefter utgår tull på 25 procent.

Med utgångspunkt från deras export till EU 2015-2017 får stora exportländer landspecifika kvoter och resten en gemensam kvot.

Kvoterna gäller kvartalsvis.

De tre planerade höjningarna med 5 procent ska ske i februari, när de definitiva tullarna startar, i juli 2019 och i juli 2020. I de två senare fallen sker detta under förutsättning att översynerna inte kommer fram till att förhållandena har ändrats avsevärt.

Exempel på ändrade förhållanden skulle kunna vara en ökning av EU:s efterfrågan på vissa stålprodukter eller att USA slopar sina ståltullar.

Några exportländer undantas från EU:s tullkvoter. Det gäller EES-länder (Norge och Island), u-länder med liten export, samt Sydafrika på grund av en klausul i frihandelsavtalet med EU.

Schweiz undantas däremot inte. Anledningen är att Schweiz, till skillnad från Norge och Island, inte deltar i EU:s inre marknad för stål.

Kommissionen inledde en undersökning den 26 mars i fjol strax efter att USA införde sina importtullar. Den 18 juli införde EU provisoriska skyddstullar.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -