BÖRSEN
SER UT ATT INLEDA FREDAGEN UPP, STARK BÖRSVECKA (Direkt)

2019-01-11 08:51

STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen väntas på fredagen öppna i positivt territorium efter vissa fortsatta globala uppgångar som innebär att en klart positiv börsvecka ser ut att kunna summeras. Fed-chefen Jerome Powell upprepade på torsdagenskvällen att centralbanken kan kosta på sig att "vänta och se" hur ekonomin utvecklar sig när det gäller kommande räntehöjningar.

Stockholmsbörsens OMXS30 väntas enligt IG Markets förhandel öppna vid +0,4 procent, efter att ha på torsdagen ha slutat oförändrat vid 1.471.

Asienbörserna har överlag stigit och terminerna för de ledande Europabörserna ligger likt den svenska på plus. Även råvarupriserna noteras upp jämfört med vid den svenska börsens torsdagsstängning.

USA-börserna steg runt en halv procent efter svensk stängning på torsdagen. Inför i eftermiddag pekar USA-terminerna dock marginellt ned.

SEB bedömer är att det ska mycket till innan den amerikanska budgetkonflikten påverkar ekonomin, men att konflikten ökar risken kring skuldtaket som måste höjas i vår.

"I sitt tal i går varnade också Powell för att en längre nedstängning kan få ekonomiska konsekvenser", noterar SEB-ekonomen Lina Fransson i ett marknadsbrev.

Ericsson kan fortsatt hamna i fokus efter torsdagens besked om omstruktureringar och mångmiljardavsättningar som fick aktien att sjunka 3,9 procent.

Skanska har fortsatt att meddela order i USA-verksamheten. Under morgonen har tre uppdrag värda totalt 1,3 miljarder kronor kommunicerats.

Den tyska industrirobottillverkaren Kuka, som konkurrerar med ABB på robotsidan, har återigen sänkt sina utsikter för helåret 2018. Bolaget hänvisar till en "starkare avmattning" inom fordonssektorn och i elektronikindustrin i det fjärde kvartalet.

Styrelsen i det First North-listade Deflamo, som tillverkar flamskyddsmaterial, vill avyttra den befintliga verksamheten. Styrelsen gör utifrån investerarintresset bedömningen att en fortsatt finansiering av verksamheten i dess nuvarande form inte är realistisk. Kursutvecklingen har länge varit svag.

Berenberg Bank höjer sin rekommendation för Lucara Diamond till behåll från sälj i kölvattnet av torsdagens besked om att gruvbolaget har utvunnit en rådiamant på 127 carat i Botswana.

Credit Suisse har återupptagit bevakning av Nordea med rekommendationen outperform.

Bland investmentbolagen har Nordea sänkt riktkursen på Investor och Kinnevik. Latour får sänkt rekommendation av Nordea Markets till sälj från behåll.

Bettingoperatören Leo Vegas har fått sänkt rekommendation av DNB Markets till behåll från köp.

Société Générale har sänkt sin rekommendation för Telia till sälj från behåll och riktkursen från 40 till 35 kronor.

Swedbank får höjd rekommendation från Handelsbanken Capital Markets till köp från öka. Riktkursen höjs från 230 till 250 kronor, jämfört med torsdagens stängning på drygt 208 kronor.

Tre mindre fastighetsbolag skiljer på fredagen av kvartalsvisa utdelningar om 2 kronor, nämligen Link Prop Investment, Solnaberg Property och Torslanda Property.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


ABB Ltd - I dag

{point.key}

Ericsson B - I dag

{point.key}

Investor B - I dag

{point.key}

Kinnevik B - I dag

{point.key}

Latour B - I dag

{point.key}

Link Prop Investment - I dag

{point.key}

Lucara Diamond Corp - I dag

{point.key}

SEB A - I dag

{point.key}

Skanska B - I dag

{point.key}

Solnaberg Property - I dag

{point.key}

Swedbank A - I dag

{point.key}

Telia Company - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -