SPP Grön Obligationsfond
SPP Grön Obligationsfond sjönk 0,2 procent i november - fastigheter ett sänke - underviktar duration (Finwire)

2018-12-19 12:50
SPP Grön Obligationsfond sjönk 0,2 procent i november, vilket medför att fondens avkastningen varit oförändrad sedan årsskiftet. Fondens jämförelseindex steg med 0,2 procent under november, enligt en månadsrapport.

"November blev en blodig historia för alla tillgångar som generellt innehåller någon form av kreditexponering och då i synnerhet mot fastighetssektorn. Isärspreadningen var kraftig i oktober och blev än kraftigare i november. Dels så berodde det på det underliggande sentimentet men accelererades av att några av de stora fastighetsbolag gick ut och refinansierade sig med väldigt stora emissioner som lyfte alla fastighetsbolagens kreditkurvor", skriver förvaltaren Helena Lindahl i en kommentar.

De innehav som tog mest stryk i fonden är Castellum och Fabege. Fonden har en betydande fastighetsexponering genom att det är en sektor som valt att använda gröna obligationer för att finansiera sina energieffektiviseringar.

Andelen gröna obligationer i fonden är 93,7 procent.

Fonden är fortsatt underviktad duration och ligger nu cirka 0,8 år underviktad. I och med att fonden är inriktad mot gröna obligationer är den underviktad bostadsobligationer och överviktad gröna kreditobligationer utställda av företag med kommunal eller statlig anknytning samt industriföretag, uppger Lindahl.

Största svenska obligationsinnehaven är SEB, Castellum och Rikshem med en andel om 3,5, 3,1 respektive 2,9 procent.

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire


Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Storebrand Grön Obliga... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -