SPP Företagsobligationsfond A
SPP Företagsobligationsfond sjönk 0,9 procent i november - timingen för Castellum och Heimstadens emissioner var inte lysande (Finwire)

2018-12-19 12:26
SPP Företagsobligationsfond A sjönk 0,9 procent i november, vilket medför att fonden tappat 1 procent sedan årsskiftet. Fondens jämförelseindex sjönk under november med 0,4 procent. Det framgår av en månadsrapport.

"November var fullständigt bedrövlig i såväl IG-marknaden. Oratade fastighetsbolag gick inte särskilt dåligt, det var inga större utflöden utan istället var det den mycket svaga trenden i IG som drivs från euroland som dominerade månaden. Lägg till juletider och mer eller mindre krockskadade kredithandlare i Europa som gett upp året så var timingen för Castellum och Heimstadens emissioner inte lysande. Men de behövdes göras och bolagen fick således betala en premie för att komma ut", uppger förvaltaren Andreas Hälldahl i en kommentar.

Fondens övervikt i långa fastighetsobligationer förklarar större delen av tappet under höstmånaden.

"Först prisade Castellum om hela svenska BBB fastighetskurvan med en 5Y 500mio euroemission på helt andra nivåer än svenska marknaden dittills handlat på. När marknaden sen hade kommit upp på åtta och fortfarande var lite groggy och förundrad över de nya nivåerna steppade Heimstaden in med en 10 miljarders-upper cut över tre valutor som sänkte hela kollektivet igen och tryckte upp kurvan ytterligare lika mycket", fortsätter Hälldahl.

Förvaltaren menar vidare att inget egentligen har förändrats i grunden. Kreditkvaliteten bedöms fortfarande vara god och de generella nivåerna på IG-krediter är väsentligt bättre nu.

Framöver kommer fonden kommer fortsätta att försöka positionera sig längre ut på kurvan. Inga större förändringar förväntas i ratingfördelning framöver.

De största innehaven per utgången av månaden var FRN-obligationer utgivna av Spb 1 Næringskre, Nordea och Fabege. Portföljvikterna för dessa var 6, 3,9 respektive 3,7 procent.

Av innehaven ligger 76,3 procent i lång ränta.

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire


Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Storebrand FRN Företag... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -