RÄNTOR/VALUTOR
NEDGÅNG I EUROPARÄNTOR GRÖPTES UR (Direkt)

2018-12-18 16:24

STOCKHOLM (Direkt) Europaräntorna inledde dagen med att sjunka samtidigt som euron stärktes, men rörelserna gröptes ur på eftermiddagen efter att börssentimentet förbättrats. Tyska IFO-index kom in lägre än väntat, medan amerikansk bostadsstatistik däremot överraskade på uppsidan.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan 1 punkt ned till 0,25 procent, från samma tid dagen före, medan den svenska tioåringen slutade oförändrat på 0,48 procent.

I förmiddagens europeiska handel riktades blickarna mot IFO-index, som mäter stämningen inom näringslivet i Tyskland. Det sjönk till 101,0 i december, från 102,0 föregående månad. Väntat var ett index på 101,8 enligt Reuters prognosenkät.

Index över det aktuella läget sjönk till 104,7 från 105,5, väntat var 104,9.

Index över förväntningarna om framtiden sjönk till 97,3, från 98,7. Här väntades index ha sjunkit till 98,3.

IFO-ekonomen Klaus Wohlrabe sade enligt Reuters att nivån på index över stämningen i näringslivet bekräftar institutets prognos för den tyska ekonomin, den väntas sakta ned, men ekonomerna ser ingen recession.

Han sade att osäkerheten har ökat ytterligare och att brexit står högst på listan.

Exportförväntningarna har nått den lägsta nivån sedan november 2016 och den privata konsumtionen borde vara bättre givet inkomstökningarna och sysselsättningen.

Enligt Andrew Kenningham, chefsekonom på Capital Economics, är IFO-index ytterligare bevis på att den tyska ekonomin börjar dämpas. Han pekar på att nedgången i huvudindex var större än väntat och att det fjärde tappet i rad förde index till lägsta nivån sedan september 2016.

"Därutöver föll den framåtblickande komponenten särskilt brant, vilket inte bådar gott för framtiden", skrev han i en kommentar.

Han såg tisdagens index som ytterligare bevis för att nedgången i Tyskland och det bredare euroområdet är mer än bara en mjuk period.

Commerzbanks chefekonom Jörg Krämer tyckte att nedgången var oväntat skarp, men konstaterade att nedgången sedan början av året primärt beror på den minskade efterfrågan från Kina. Denna dock bör stabiliseras under första halvåret nästa år på grund av den kinesiska regeringens motåtgärder, skrev han i ett kundbrev.

Chefekonomens bedömning är också att uppsvinget i Tyskland kommer att fortsätta på grund av ECB:s mjuka penningpolitik, som till stor del skyddar den tyska tjänstesektorn från fluktuationerna i den exportorienterade tillverkningssektorn.

Beträffande utsikterna skrev Krämer att bilförsäljningen håller på att återhämta sig från raset i samband med de nya utsläppstesterna och att tysk BNP därför bör ha ökat igen under fjärde kvartalet. Med den väntade stabiliseringen i efterfrågan från Kina bör den tyska ekonomin ta lite starkare fart under våren. För helåret 2019 är Commerzbanks BNP-prognos för Tyskland +1,2 procent.

USA-räntorna pekade också nedåt på tisdagen, inför veckans huvudnummer - Federal Reserves räntebesked på onsdagen.

"Bollen är i rullning mot mer duvaktiga förväntningar även efter att de genomfört höjning", sade Jim Vogel på FTN Financial till Reuters.

Starka data i USA har samtidigt gjort det mindre sannolikt att Fed skulle bli alltför duvaktiga.

"Sannolikheten för att folk ska bli besvikna är relativt stor eftersom det bara var tre månader sedan Fed sade att 'ni vet vi behöver sannolikt bli lite mer hökaktiga än vi har varit'", tillade han.

Fokus ligger på räntebanan och hur många höjningar Fed signalerar för 2019, men också på vilket tonläge Jerome Powell intar vid pressträffen och hur han beskriver det skifte som skett i förväntningarna den senaste månaden.

USA:s president Donald Trump upprepade på måndagen åter sin kritik mot Federal Reserves planerade räntehöjning, som han ser som "otrolig" i detta läge, och följde på tisdagen upp med en uppmaning till Fed: "Känn marknaden".

Peter Navarro, Vita husets handelsrådgivare, fyllde senare på måndagen på med att Fed är "galna" som signalerat fler höjningar. Skälet till att Fed inte ska höja är inte för att ekonomin bromsar in, utan för att den växer utan inflation.

"Jag tycker att det Fed bör göra är helt enkelt att göra det som de säger att de ska göra, vilket är titta på data… snarare än att bara säga att man ska höja räntan tre gånger på ett år, det var galet. Titta på data", sade han till CNBC enligt Reuters.

På eftermiddagen publicerades statistik som visade att bostadsbyggandet i USA oväntat steg 3,2 procent i november, väntat var ett oförändrat byggande.

Byggandet av enfamiljsbostäder sjönk 4,6 procent i november, medan byggandet av flerfamiljshus steg 22,4 procent.

Även antalet bygglov steg överraskande, med 5,0 procent, medan förväntningarna låg på en nedgång med 0,4 procent.

På valutamarknaden hade dollarn försvagats något till 1:1369 mot euron, från 1:1342, och till 112:51 mot yenen (112:96).

Kronan har blivit 2 öre starkare till 9:04 mot dollarn och var stabil kring 10:28 mot euron.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -