HOIST
SER LÖSNINGAR SOM KAN HANTERA RISKVIKTSFRÅGAN - VD (Direkt)

2018-12-18 12:25

STOCKHOLM (Direkt) Kredithanteringsföretaget Hoist Finance ser specifika lösningar som kan hantera den riskviktsökning som bolaget efter besked från Finansinspektionen kommunicerade under tisdagen.

Det uppgav Hoist vd Klaus-Anders Nysteen och finanschef Christer Johansson vid telefonkonferensen kring de förändringar som enligt bolaget kan påverka Hoist verksamhet negativt.

"Vi ser specifika lösningar som kommer att hantera den här frågan. Att använda interna riskberäkningsmodeller (IRB) är en sådan, men det finns även andra", var budskapet.

Hoist gjorde en förstudie kring möjligheten att använda sådana modeller för en tid sedan. Det såg positivt ut, så bolaget är optimistiska i det avseendet, heter det.

"Det är definitivt en lösning som kan mildra denna risk", enligt Hoist-ledningen.

Hur fort bolaget skulle kunna införa interna riskberäkningsmodeller hänger delvis samman med hur fort Finansinspektionen skulle behandla ansökan.

"Vi tror att vi kan göra det relativt snabbt för vi har datan klar, men kan inte lova hur lång tid det kan ta", sade ledningen som samtidigt noterade att processen för andra banker ibland har tagit i storleksordningen två år.

Dagens regeländring är permanent, men de finansiella effekterna är tillfälliga, enligt Hoist-ledningen som också framhöll att förändringen inte påverkar den underliggande risken för bolaget.

Hoist behöver nu gå igenom sin riskplan igen samt titta på bland annat tillväxttakt och produktmix. Även utdelningsfrågan behöver ses över, men det är för tidigt att säga vilka förändringar som kan komma, enligt ledningen som på en analytikerfråga inte uteslöt att en nyemission kan komma att genomföras.

"Naturligtvis måste vi analysera alla alternativ", uppgav ledningen.

När det gäller kreditbetyg och kovenanter (lånevillkor) uppgav Hoist-ledningen att bolaget i nuläget inte ser några konsekvenser för sina utgivna obligationer.

Trots de negativa effekterna av dagens FI-besked anser Hoist att det finns fördelar med att vara en reglerad bank. Bolaget är därmed visserligen känsliga för regleringsändringar, men man får möjlighet att låna pengar till attraktiva priser.

Angående marknaden för köp av förfallna fordringar anser Hoist att den ser bra och hälsosam ut.

"Det kommer att finnas mer utbud där ute tack vare regelförändringen. Vi känner att de bolag som har bäst verksamhet, regelefterlevnad och lägst upplåningskostnader kommer att vara mest konkurrenskraftiga", resonerar Hoist.

Det ökade utbudet väntas komma av att banker som har förfallna lån genom de ökade riskvikterna får högre incitament att sälja lånen till aktörer såsom Hoist.

Aktiemarknaden förefaller vara rejält bekymrade över beskedet. Hoist-aktien har tappat 26 procent hittills under tisdagen.

Tisdagens besked kom dock inte som en blixt från klar himmel och aktien har gått svagt även under de första veckorna i december. I början av månaden skrev Nordea i en analys att Hoist aktie kan komma att tyngas ifall riskvikterna på icke säkerställda problemlån höjs, vilket kunde vara på väg att ske efter en ny tolkning från Europeiska bankmyndigheten EBA.

Graf: Hoist aktiekursutveckling de senaste 30 dagarna

Bildkälla: Infront

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Hoist Finance - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -