Zenergy
Zenergy befinner sig i en akut likviditetsbrist, har kapitalbehov på 12 miljoner kronor (Finwire)

2018-12-12 13:34
Modulbostadsbolaget Zenergys aktie handelsstoppades i fredags den 7 december.
Orsaken var att Spotlight Stock Market anser att det råder väsentlig osäkerhet kring bolagets finansiella situation och likviditet. Zenergy kommenterar därför idag bolagets finansiella ställning, enligt ett pressmeddelande.

Zenergys likvida tillgångar uppgick per den 8 december till 2,1 miljoner kronor. Leverantörsskulderna var 8,2 miljoner kronor, varav 4,2 miljoner kronor är förfallna till betalning. Kundfordringar uppgår till 4,2 miljoner kronor. Bolagets månatliga kostnader uppgår till 2,5 miljoner kronor. "Sammantaget innebär detta att bolaget befinner sig i en akut likviditetsbrist", skriver Zenergy.

Zenergy har i enlighet med aktiebolagslagen tagit fram underlag för en
kontrollbalansräkning som granskats av bolagets revisor den 11 december 2018 som konstaterat att det egna kapitalet är intakt. Beslutet att upprätta en kontrollbalansräkning har föranletts av att osäkerhet finns gällande realiseringen och därmed faktureringen av ett antal kundbeställningar på grund av utdragna bygglovsprocesser.

Zenergy har ett kapitalbehov på 12 miljoner kronor fram till och med februari 2019. Styrelsen har för att lösa kapitalbehovet för avsikt att eftersöka en bryggfinansiering på 13 miljoner kronor under december.

"Med den planerade bryggfinansieringen räcker kassan till en bit in på 2019 då december, januari och februari i alt väsentligt förväntas vara månader utan tillverkning i fabriken. När den finansieringen är på plats avser Zenergy att återkomma med en kallelse till extra bolagsstämma där information om nuläge och verksamheten samt beslut om den fortsatta finansieringen kommer ske", skriver bolaget.

Zenergy uppgav i delårsrapporten för det tredje kvartalet att likvida medel kommer att frigöras ur balansräkningen för att klara bolagets likviditet. Beslut har därför tagits att sälja
fastigheten Illern1 samt personalbostadsfastigheten Berggatan 2 samt de eventuella ytterligare tillgångar som går att sälja för att finansiera den fortsatta driften. Färdigställandet av bostadsfastigheten Illern1 beräknas uppgå 3,3 miljoner kronor. Genom försäljning av koncernfastigheter samt investeringsbidrag kopplat till Illern1 beräknas Zenergy sammantaget erhålla likviditetstillskott på minst 15 miljoner kronor.

Vidare skriver Zenergy att det finns ett stort intresse för bolagets bostäder från såväl stora som mindre fastighetsägare liksom projekt- och fastighetsutvecklare. Offertportföljen är på högsta nivå hittills i bolagets historia.

Bolagets offertportfölj uppgår till 900 miljoner kronor varav en bekräftad orderstock på 60 miljoner kronor, exklusive avtalad orderportfölj enligt ramavtal med K-Fastigheter. Nuvarande orderstock förväntas kunna levereras under första och andra kvartalet 2019. Lönsamheten i fabriken är beroende av volymproduktion.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Zenergy B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -