ZENERGY
AKUT LIVIDITETSBRIST, SKA SÖKA BRYGGFINANSIERING (Direkt)

2018-12-12 13:31

STOCKHOLM (Direkt) Zenergy befinner sig i akut likviditetsbrist och det finns ett kapitalbehov på cirka 12 miljoner kronor fram till och med februari 2019.

För att lösa detta kapitalbehov har styrelsen för avsikt att eftersöka en bryggfinansiering på 13 miljoner kronor under december 2018.

"Med den planerade bryggfinansieringen räcker kassan till en bit in på 2019 då december, januari och februari i allt väsentligt förväntas vara månader utan tillverkning i fabriken. När den finansieringen är på plats avser Zenergy att återkomma med en kallelse till extra bolagsstämma där information om nuläge och verksamheten samt beslut om den fortsatta finansieringen kommer ske", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Aktien har varit stoppad sedan i fredags på Spotlights initiativ med anledning av bolagets finansiella osäkerhet.

Zenergys likvida tillgångar uppgick per den 8 december 2018 till 2 miljoner kronor. Koncernen har leverantörsskulder om 8,2 miljoner kronor varav cirka 4,2 miljoner kronor är förfallna till betalning. Koncernens kundfordringar uppgår till 4,2 miljoner kronor. Bolagets månatliga kostnader uppgår till cirka 2,5 miljoner kronor.

Zenergy har tagit fram underlag för en kontrollbalansräkning som granskades av bolagets revisor den 11 december. Revisorn konstaterar att det egna kapitalet är intakt.

Zenergy har tidigare i sin rapport för det tredje kvartalet förmedlat att likvida medel kommer att frigöras ur balansräkningen för att klara bolagets likviditet. Som ett led i detta har beslut tagits att bland annat sälja fastigheten Illern1 samt personalbostadsfastigheten Berggatan 2 samt de eventuella ytterligare tillgångar som går att sälja för att finansiera den fortsatta driften. Färdigställandet av bostadsfastigheten Illern1 beräknas uppgå till cirka 3,3 miljoner kronor. Genom försäljning av koncernfastigheter samt investeringsbidrag kopplat till Illern1 beräknas Zenergy sammantaget erhålla likviditetstillskott om minimum 15 miljoner kronor.

Zenergy uppger att offertportföljen är på högsta nivå hittills i bolagets historia men att en utmaning är att hantera tidsfördröjningen av förväntade och långt framskridna förhandlade beställningar från potentiella kunder, till tillverkning och fakturering. Detta har gjort att Zenergy tvingats bromsa produktionstakten. När ökning av produktionstakten sker är i dag avhängigt bygglov och till dem kopplade beställningar. Bolagets offertportfölj uppgår till ca 900 miljoner kronor, varav en bekräftad orderstock på cirka 60 miljoner kronor exklusive avtalad orderportfölj enligt ramavtal med K-Fastigheter. Nuvarande orderstock förväntas kunna levereras under första och andra kvartalet 2019.

Kristine Trapp +46 8 5191 7927

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -