TF
ORDERINGÅNG ÖKAR FORTSATT MÅTTLIGT - BAROMETER (Direkt)

2018-12-12 07:21

STOCKHOLM (Direkt) Orderingången till den svenska teknikindustrin fortsätter att öka måttligt under det fjärde kvartalet. Kapacitetsutnyttjandet stiger samtidigt rejält, till en ny rekordhög nivå.

Det visar Teknikföretagens konjunkturbarometer för det fjärde kvartalet, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Vi har fortfarande ett i grund och botten starkt läge i teknikindustrin, med en viss ökning av orderingången och ett högt kapacitetsutnyttjande. Än så länge ser man inte så mycket av den avmattning som vi räknar med ska komma nästa år", säger Teknikföretagens chefekonom Mats Kinnwall till Nyhetsbyrån Direkt.

Han noterar att det överlag är små skillnader i bedömningarna från föregående kvartal. För den viktiga transportmedelsindustrin ökar orderingången aningen snabbare.

I maskinindustrin minskar bedömningen om orderingången något.

"Det är ingen dramatisk än så länge, men det är i linje med den investeringsdrivna avmattning vi ser framför oss nästa år", säger Mats Kinnwall.

Den tydligaste nedgången syns för leverantörer till bygg- och anläggningsindustri, där orderingången från hemmamarknaden nu minskar något.

"Vi ser att leverantörer till byggindustrin noterar en viss minskning i orderingången. Här får man räkna med en fortsatt nedgång när bostadsbyggandet minskar ytterligare framöver. Det är en ganska lång eftersläpning", säger Mats Kinnwall.

Andelen företag med fullt kapacitetsutnyttjande stiger kraftigt, från 54 procent förra kvartalet till rekordhöga 65 procent nu.

"Det höga kapacitetsutnyttjandet är naturligtvis bra. Företagen har byggt ut kapaciteten och efterfrågan har vuxit ännu snabbare. Detta återspeglar att vi haft en stark industrikonjunktur på senare tid", säger han.

Barometern visar också att orderstockarna minskar något medan behovet av arbetskraft ligger kvar på samma nivå som under det tredje kvartalet. Behovet av ingenjörer ökar och andelen företag som rapporterar brist stiger till 42 procent från 40 procent föregående kvartal. Bristen på yrkesarbetare minskar samtidigt något, till 39 från 41 procent.

Undersökningen omfattar 523 företag/koncerner med en sammanlagd försäljning på 751 miljarder kronor från anläggningar i Sverige, varav 81 procent säljs på export.

Teknikföretagen barometer   4 kv      3 kv      2 kv      1 kv
==============================================================
Orderingång exportmarknad     26        26        13        44
Orderingång hemmamarknad      20         9        20        32
Kapacitetsutnyttjande         65        54        53        52
==============================================================

Bild: Orderingång exportmarknad och hemmamarknad

Bild: Andel företag med fullt kapacitetsutnyttjande

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -