TELIA
BEKRÄFTAR SÄLJER KCELL, KÖPER TURKCELLS INNEHAV I FINTUR (Direkt)

2018-12-12 08:07

STOCKHOLM (Direkt) Telia och Fintur, som ägs gemensamt av Telia och Turkcell, bekräftar att de säljer sitt innehav om 75 procent i den kazakiska telekomoperatören Kcell till det kazakiska telekomföretaget Kazakhtelecom.

Telia Company har även ingått en överenskommelse om att förvärva Turkcells innehav i Fintur i en separat transaktion.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Telia säljer sitt innehav om 24 procent i Kcell som är noterat på börserna i London och Almaty, och Fintur säljer sitt innehav om 51 procent i Kcell.

Det överenskomna priset för de totalt 75 procenten i Kcell är 446 miljoner dollar, vilket innebär ett kassa- och skuldfritt värde för 100 procent om 771 miljoner dollar. Priset motsvarar en EV/EBITDA-multipel om 5,0x baserat på de tolv senaste månaderna fram till september 2018.

Transaktionen är redan godkänd av den kazakiska konkurrensmyndigheten. Telia förväntas kunna slutföra avyttringen under december 2018.

Försäljningen av Kcell förväntas resultera i en vinst på cirka 1,1 miljard kronor för Telias andel före omklassificering av ackumulerade valutakursförluster på 0,9 miljarder till nettoresultatet från avvecklad verksamhet (som inte kommer att ha någon väsentlig påverkan på koncernens eget kapital).

Telia har även ingått en överenskommelse om att förvärva Turkcells ägarandel om 41,45 procent i Fintur till ett pris baserat på Turkcells proportionerliga andel av kassan i företaget. Finturs totala kassa uppgick till cirka 6,1 miljarder kronor i slutet av november vilket kommer att delas proportionerligt sett till ägarandel. Telia betalar Turkcell för 95 procent av deras andel av den totala kassan. Telias andel motsvarar 3,7 miljarder kronor plus sin andel av likviden från försäljningen av Kcell. Finturs kassa kommer att levereras till Telia i dess helhet. Transaktionen förväntas kunna slutföras i början av 2019.

Som en följd av transaktionen blir Telia ensam ägare av Moldcell i Moldavien som svarar för cirka 0,7 procent av Telias totala serviceintäkter och 0,6 procent av Telias ebitda-resultat.

Kristine Trapp +46 8 5191 7927

Nyhetsbyrån Direkt


Telia Company - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -