RÄNTOR/VALUTOR
USA-RÄNTOR SVAGT UPP, RIKSBANKENS ÖGA PÅ KPI (Direkt)

2018-12-12 06:22

STOCKHOLM (Direkt) Asienbörserna är generellt upp på onsdagen i spåren av viss handelsoptimism. USA-räntorna har stigit något med den tioåriga statsobligationen på 2,88 procent medan dollarn går sidledes mot euro och yen.

"Handelsspänningarna kommer troligen att avta något under 2019. Men vi måste komma ihåg ur strategisk synvinkel att handelsspänningarna är här för att stanna och troligen förblir förhöjda jämfört med för några år sedan", sade Didier Borowski på Amundi Asset Management till Bloomberg TV.

Vissa positiva tecken har kommit på tisdagen. En kanadensisk domstol meddelade att Huaweis finanschef Meng Wanzhou kan släppas fri mot borgen, om än med restriktioner.

Donald Trump sade till Reuters att han är redo att intervenera i fallet om det skulle hjälpa USA:s nationella säkerhet eller möjligheterna att säkra ett handelsavtal med Kina. Han sade att de haft kontakt med kinesiska myndigheter men ännu inte talat direkt med president Xi Jinping.

Kinas handelsdepartmentet uppgav att vice premiärminister Liu He och USA:s finansminister Steven Mnuchin och handelsrepresentant Robert Lightizer vid sitt samtal tidigare i veckan diskuterat en "vägkarta" för de fortsatta samtalen.

Den kinesiska yuanen har tisdag-onsdag stärkts totalt 0,4 procent till 6:88 mot dollarn.

Marknaden tycks hittills ta utsikterna för en ny "shutdown", nedstängning av statens verksamhet i USA, med ro. Deadline löper ut den 21 december och Donald Trump hade en konfrontativ hållning vid ett möte med Demokraternas ledare Chuck Schumer och Nancy Pelosi på tisdagen.

Trump sade att han skulle vara "stolt" över att stänga statens verksamhet om de inte tillmötesgår hans krav om finansiering för att bygga en mur mot Mexiko.

Pundet handlas fortsatt svagare mot dollarn vid 1:125-nivån.

Flera brittiska medier rapporterade på tisdagen att Theresa May är nära att möta en misstroendeförklaring som ledare för Tories då kritikerna nu ska ha uppnått nödvändiga 48 röster, även om något formellt besked ännu inte getts.

"Det är uppenbart att brexit kommer att tynga i betydande omfattning under en tid. Vi ser det i flöden och värderingar. Händelserna de senaste dagarna visar varför det finns försiktighet. Vi tror fortsatt ett en brexit utan avtal har en låg sannolikhet, men osäkerheten kommer dröja kvar", sade Richard Turnill på Blackrock till Reuters.

På onsdagens agenda står industriproduktion i euroområdet och KPI från USA.

Svenskt fokus ligger på KPI-utfallet för november, och om det blir tillräckligt högt för att aktivera en räntehöjning från Riksbanken i nästa vecka.

KPIF-inflationen kom i oktober in 0,1 procentenheter under Riksbankens prognos, och nu spås en negativ överraskning på 0,2 procentenheter enligt SME Direkts enkät.

Lägre bensinpriser väntas ha dragit ned inflationstakten och KPIF-inflationen ha sjunkit till 2,2 procent från 2,4 procent föregående månad. KPIF exklusive energi (KPIFXE) väntas däremot ha ökat 1,6 procent i årstakt, upp från 1,5 procent i oktober.

Riksbanken spår en KPIF-inflation på 2,4 procent och KPIFXE-inflation på 1,7 procent.

Swedbank konstaterar att även om inflationstakten kommer att ligga under Riksbankens prognoser för november så väntas Riksbanken ändå annonsera en räntehöjning i december.

"Direktionsledamöterna har vid upprepade tillfällen betonat vikten av inflationstrenden och att mindre avvikelser från prognosen inte är avgörande. Det som också stöttar en höjning i december är det faktum att KPIF väntas förblir över målet och att den underliggande inflationen stiger, om än marginellt", skriver Swedbank.

               onsdag kl 6.15 (tisdag kl 16.15)
              ==================================
USD/SEK    9:0811  (9:0779)  EUR/USD    1:1327  (1:1337)
EUR/SEK   10:2857 (10:2910)  USD/JPY    113:46  (113:16)
Jp obl 2    -0,14   (-0,14)  Jp obl 10    0,05    (0,05)
Ty obl 2    -0,60   (-0,60)  Ty obl 10    0,23    (0,24)
US obl 2     2,78    (2,74)  US obl 10    2,88    (2,86)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -