MAKRO
HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA PÅ ONSDAGEN (Direkt)

2018-12-12 06:01

kl 9.30: SCB: KPI november

Riksbanken har varit tydliga med att de räknar med att höja räntan antingen i antingen december eller februari. November-KPI blir det sista inflationsutfallet inför decembermötet och därmed viktigt för när den första höjningen kommer.

I oktober kom KPIF-inflationen in under Riksbankens prognos och det väntas den göra även i november. Analytikerna i SME Direkts enkät tror att KPIF-inflationen sjunker till 2,2% från 2,4% i oktober, vilket är under Riksbankens prognos om 2,4%.

En viktig förklaring till den sjunkande inflationen är det fallande oljepriset. KPIF exklusive energi väntas växla upp till 1,6% y/y från 1,5% i oktober. Riksbanken tror på 1,7%.

kl 14.30: USA: KPI november

Liksom på andra håll har inflationen i USA lyfts av stigande oljepriser. När priserna nu vänt ned på sistone väntas det få KPI-inflationen att sjunka till 2,2% från 2,5% förra månaden. Kärninflationen (exklusive livsmedel och energi) spås stiga till 2,2% från 2,1%, men det handlar i mångt och mycket om baseffekter eftersom priserna steg vanligt lite i november i fjol. Federal Reserve brukar dock främst titta på ett annat inflationsmått - kärn-PCE.

kl 16.00: Riksdagen: budgetomröstning

Efter att Centerpartiet och Liberalerna sagt att de ska rösta på sina egna motioner och sedan lägga ned sina röster så ser det ut som att Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetreservation kommer att vinna, med stöd av Sverigedemokraterna.

Skillnader mot övergångsregeringens övergångsbudget är att denna motion bland annat innehåller ett utökat jobbskatteavdrag, höjd brytpunkt för statlig skatt och mer pengar till kommunerna.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -