BÖRSEN
ABB LYFTER PÅ HOPP OM POWER GRIDS-AFFÄR, OMXS30 +1,0% (Direkt)

2018-12-12 13:39

STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen rörde sig uppåt på onsdagen, samtidigt som kronan försvagades efter lägre inflationssiffror än väntat. De flesta sektorer noterades med plustecken, med undantag för dagligvaror och energi.

ABB stod i fokus sedan det framkommit att bolaget är nära att sälja kraftnätsdivisionen Power Grids till Hitachi.

Omkring klockan 13.20 hade OMXS30 gått upp med 1,0 procent till 1.480. Aktier för 5,8 miljarder aktier var omsatta på Stockholmsbörsen.

Även ledande Europabörser steg med Paris i täten och bland de starkaste branscherna i Europa fanns industri och råvaror, samt fastigheter.

Efter ett kurslyft på 3 procent handelsstoppades ABB på förmiddagen, sedan japanska Nikkei uppgett att ABB slutförhandlar om en försäljning av Power Grids till Hitachi. Priset angavs till mellan 600 och 800 miljarder yen, motsvarande 5-7 miljarder dollar. Beloppet avser enligt analytiker Dagens Industri talat med förmodligen endast 50 procent av Power Grids, vilket skulle innebära en totalvärdering på 10-14 miljarder dollar - högre än flera bedömare räknat med.

När handelsstoppet hävdes var ABB upp 3,5 procent.

Bland övriga aktier i OMXS30 gick flertalet storbolag starkt med uppgångar på mellan 1 och 2 procent. Ericsson handlades 1,9 procent högre. Oranges vd har uttalat att bolaget inte tänker använda Huawei för 5G i Frankrike och att operatören föredrar Nokia och Ericsson som leverantörer.

Mot strömmen gick H&M som föll 4 procent. Bolagets spanska rival Inditex rapporterade en vinst som var något sämre än väntat och en omsättning som var 3,5 procent under konsensus. Inditex backade nära 5 procent i Madrid och i London föll Superdry handlöst efter en vinstvarning.

Telia har sålt sitt innehav i Kcell till Kazakhtelecom. För sina 75 procent av aktierna i Kcell får Telia 446 miljoner dollar och Telia räknar med att redovisa en vinst på 1,1 miljarder kronor. Teliaaktien steg 1 procent.

ÅF och Loomis har pekats ut som favoriter för 2019 av analyshuset Kepler Cheuvreux. Industrikonsulten ÅF avancerade 2,1 procent medan kontanthanteraren Loomis steg 1 procent. Autoliv, Veoneer och Billerud Korsnäs ska däremot undvikas, anser Kepler Cheuvreux. Autoliv och Veoneer sjönk med 1 respektive 1,6 procent, medan Billerud Korsnäs trotsade bedömningen och steg 2,5 procent.

Byggverksamheten i Skanska är med rådande aktiekurs gratis, då bolagets nuvarande marknadsvärde enbart prisar in Skanskas utvecklingsverksamheter. Det skriver ABG Sundal Collier i en analys som mynnar ut i en köprekommendation. Skanska handlades 2,6 procent högre.

Hemfosa stärktes 2,9 procent till 73:45 kronor. Kepler Cheuvreux sätter riktkursen efter Nyfosaavknoppningen till 89 kronor och rekommenderar köp för fastighetsaktien. Motiveringen är att hyresökningar i kommunservicefastigheter antas vara mindre volatila än i kontorsmarknaden.

Spelutvecklaren Stillfront betalar 20 miljoner euro för tyska Playa Games, som fram till september i år haft intäkter på 7,7 miljoner euro. Stillfront lyfte 9 procent.

Än mer steg sårvårdsbolaget S2 Medical, som avancerade 13 procent efter att ha tecknat ett distributionsavtal i Colombia. Avtalet innebär en initial order på cirka 0,3 miljoner kronor och motparten Innovacure har förbundit sig till beställningar på minst 3,3 miljoner kronor de kommande tre åren för att behålla distributionsavtalet.

CAG, ett konsultbolag inom IT-management, systemutveckling, drift och förvaltning, premiärhandlades på First North Premier. Teckningskursen i emissionen inför listningen var 66 kronor, men aktien var vid lunchtid billigare än så och kostade 62 kronor.

Diagram: OMXS30 onsdagen 12 december

Källa: Infront

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Jan Glevén +46 8 5191 7906

Nyhetsbyrån Direkt


ABB Ltd - I dag

{point.key}

Autoliv SDB - I dag

{point.key}

Auriant Mining - I dag

{point.key}

Hennes & Mauritz B - I dag

{point.key}

Loomis - I dag

{point.key}

Stillfront Group - I dag

{point.key}

Telia Company - I dag

{point.key}

AFRY - I dag

{point.key}

Ericsson B - I dag

{point.key}

Nokia Oyj - I dag

{point.key}

Billerud - I dag

{point.key}

Skanska B - I dag

{point.key}

S2Medical B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -