BOMARKNAD
ANDELEN MISSLYCKADE AFFÄRER MINSKAR - HEMNET (Direkt)

2018-12-12 07:47

STOCKHOLM (Direkt) I år har ovanligt många bostadsrätter tagits bort från bostadssajten Hemnet osålda, men under hösten har det skett något av ett trendbrott och fler affärer har gått i lås i oktober och november i år än i fjol.

Det visar statistik från Hemnet som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Vi verkar nu se ett trendbrott där andelen misslyckade affärer i oktober och november är lägre än de var 2017. Extra intressant är att andelen dessutom minskade i november i år, medan säsongsmönstret verkar vara att andelen misslyckade affärer i stället ökar i november. Detta kan tyda på att köpare och säljare har lättare att komma överens", säger Hemnets talesperson Staffan Tell till Nyhetsbyrån Direkt.

I hela Sverige togs i november i år 27 procent av alla bostadsrättsannonser bort från Hemnet utan att lägenheten sålts, vilket var lite färre än 29 procent i fjol. Då ska man dock ha med sig att det var under hösten 2017 som det var som mest turbulent på bostadsmarknaden.

I början av året var andelen misslyckade affärer långt över fjolårets nivåer och hittills i år har 27 procent av alla bostadsrättsaffärer misslyckats, mot 19 procent de elva första månaderna 2017. Som jämförelse kan nämnas att motsvarande period 2016 togs bara 11 procent av annonserna ned utan att lägenheten sålts.

Antalet misslyckade affärer minskar i alla storstadsområdena. I Stockholms län misslyckades 31 procent av alla bostadsrättsaffärer i november, ned från 38 procent 2017.

"Detta är ytterligare en av många indikationer på att marknaden nu stabiliseras och ser bättre ut än den gjorde förra hösten. Samtidigt ser det sämre ut än det gjorde 2016 och tidigare, när marknaden var starkare", säger Staffan Tell.

Ytterligare en indikation på en starkare bostadsmarknad är att det säljs fler bostäder än tidigare. På Hemnet såldes totalt 12.112 bostadsrätter och villor i november, det högsta antalet en novembermånad sedan 2013.

"Att det säljs rekordmånga bostäder kan vara ännu en indikation på att köpare och säljare har lättare att mötas. Mäklare talar också om att det går lättare att sälja bostäder nu eftersom säljarna har fått mer realistiska prisförväntningar. Man får dock ha med sig att vi också har ett historiskt högt utbud", säger Staffan Tell.

Bild: Misslyckade bostadsrättsaffärer Sverige

Bild: Misslyckade bostadsrättsaffärer Stockholm


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -